Defect moneda 5 lei 1881

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

danutz

Mesaj de danutz »

piesa din prima poza e eroare/varietate are e - ul ca r dar si litera s e intrerupta jos am mai mentionat-o si eu mai de mult numai am piesa ca sa pun poza
aceasta varietate apare doar la piesele din 1881 daca imi amintesc bine era varianta domn
craciun marius

Mesaj de craciun marius »

http://img708.imageshack.us/g/img3339z.jpg/
Ceva asemanator, la un 5 lei 1881 rege, G lat. Eroare de batere sau pur si simplu uzura ?
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Eroare de batere . Nu exista pe moneda urme de uzura care sa justifice deformarile respective .
skillz1

Mesaj de skillz1 »

Din pacate daca va uitati mai atent la cateva XF-uri veti observa cum evolueaza uzura in zona E-ului spre acest R:)... parerea mea cel putin.
Kvs

re

Mesaj de Kvs »

Un R mi se pare si mie.
Ordo Ab Chao...
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

skillz1 scrie:Din pacate daca va uitati mai atent la cateva XF-uri veti observa cum evolueaza uzura in zona E-ului spre acest R:)... parerea mea cel putin.
Exista multe asemenea erori , s-a mai discutat pe forum atat la monedele de argint cat si la cele din cupru din perioada Carol I . "Evolutia" E`uli catre R pe monede reflecta gradele diferite de uzura ale MATRITEI cu care au fost batute , nu stadiul monedei in diferite grade de uzura . Exista monede cu stare buna si erori mari si monede cu uzura mare si grad de eroare mic . Uzura monedei nu creaza astfel de erori , uzura matritei da ! Un caz asenanator este reflectat de ceea ce se vroia a fi varianta B-R la 5 Lei 1881 unde B`ul de la monetarie era incomplet imprimat si aducea a R . Prin uzura matritei se intelege totalitatea factorilor care duc la o batere defectuoasa : incarcarea cu metalul din rondele a unor detalii , uzura prin tocirea unor elemente printr-o folosire indelungata , lovituri ......
skillz1

Mesaj de skillz1 »

Corect... merci!
Scrie răspuns