Am vazut intr-un magazin o ciudatenie declarata ca proba monetara pentru 1 koroana 1910 din plastic...
Imi este greu sa spun cam ce material era dar arata ca un plastic galbui... oricum nu arata a material metalic (bronz, alama, etc)...
Detaliile parea a fi in conformitate cu moneda de 1 Kr 1910 desi nu pot sa pun mana in foc pentru ca nu este "specialitatea" mea.
Personal inclin sa cred ca este vorba mai curand de o gluma (ce-i drept s-a investit mult efort in ea), eventual un jeton pentru vreun joc... dar chiar asa de bine realizat???
Aveti cumva idee despre ceva asemanator?
Imi cer scuze daca pana la urma toata chestia asta se dovedeste ceva lipsit de importanta dar tocmai ciudatenia mi-a trezit curiozitatea.
Proba monetara plastic la 1 kr 1910???
Proba monetara plastic la 1 kr 1910???
Orice stiinta este un sistem de ipoteze; orice filozofie, un pariu cu timpul. Sistemele se pot substitui iar pariurile se pierd de obicei - parafrazandu-l pe Julio Cortázar via „Mironositele” de Federico Andahazi
Ihi, asa cum si talerii de Bohemia din aluminiu cumparati de la tarabele din Praga sint tot probe.
Un matriter de la orice fabrica de jucarii sau de mase plastice va poate face copia in plastic a intregii colectii. La un ritm de 15-20 matrite pe zi.
Ce ati vazut e un ban de jucarie.
Ginditi-va ca plasticul a aparut dupa al doilea razboi mondial. Pina atunci eventual bakelita.
Un matriter de la orice fabrica de jucarii sau de mase plastice va poate face copia in plastic a intregii colectii. La un ritm de 15-20 matrite pe zi.
Ce ati vazut e un ban de jucarie.
Ginditi-va ca plasticul a aparut dupa al doilea razboi mondial. Pina atunci eventual bakelita.
Cam asa gandeam si eu...
Treaba care imi atrage niste semne de intrebare despre "anticarul" respectiv... Nimic special ca sa merite efortul de a fi anuntat in grup - nu cred ca exista riscul real ca cineva sa prinda o astfel de scama...
Imi cer scuze pentru post... poate administratorul il sterge.
Multumesc!
Treaba care imi atrage niste semne de intrebare despre "anticarul" respectiv... Nimic special ca sa merite efortul de a fi anuntat in grup - nu cred ca exista riscul real ca cineva sa prinda o astfel de scama...
Imi cer scuze pentru post... poate administratorul il sterge.
Multumesc!
Orice stiinta este un sistem de ipoteze; orice filozofie, un pariu cu timpul. Sistemele se pot substitui iar pariurile se pierd de obicei - parafrazandu-l pe Julio Cortázar via „Mironositele” de Federico Andahazi
-
Cristian Ciuplea

Mai ales in anii 80 si pina la inceputul anilor 90, anumite filiale de banci, care vindeau monede moderne, in special aur, aveau postate in vitrinele de prezentare replici foarte bine facute ale unor monede , dar din plastic.
Erau f. reusite, culoarea imita aurul si aveau si luciu de batere.
Imi amintesc de diferite piese austriece ( rebateri din anii 60 ), sau de Krügerrand, Africa de Sud.
Menirea lor era sa spuna admiratorului nocturn " nu sparge geamul ca nu-s din aur !".
Erau f. reusite, culoarea imita aurul si aveau si luciu de batere.
Imi amintesc de diferite piese austriece ( rebateri din anii 60 ), sau de Krügerrand, Africa de Sud.
Menirea lor era sa spuna admiratorului nocturn " nu sparge geamul ca nu-s din aur !".