roantichitati scrie:Mi-au intrat niste "stampile ? matrite? " metalice , avnad ca tema diverse personalitati sau evenimete , majoritatea fiind din perioada comunista , din cate mi-am dat seama cu ele se imprimau plicuri sau se executau chiar "ilustrate" care apoi erau transformate in maxime ?! Stie cineva mai detaliat , de catre cine erau executate aceste "matrite" si cum erau folosite ? Atasez jos o foto cu cateva dintre ele .
Piesele Dv. sunt ''Matrite''... mai exact - clisee de tipar folosite în lucrarile de imprimerie.
Cele din imagine fiind realizate pe placi din zinc, cu imagini fotografice descompuse in
raster.
NU erau folosite pentru a imprima plicuri si nici pentru a realiza ilustrate(maxime)... ci erau folosite pentru a reproduce imaginile respectivelor plicuri (ilustrate) - in publicatii de specialitate.
-Erau ''executate'' in atelierul responsabil cu realizarea cliseelor (existent in fiecare intreprindere poligrafica, tipografie). Judecand dupa tematica - este probabil ca piesele Dv. sa provina din tipografia revistei ''Filatelia''.
---------------------------------
Am si eu cateva sute de matrite, cea mai mare parte provenind din tipografia unui muzeu... fiindu-mi oferite de catre peroana insarcinata cu distrugerea acestora. (asta dupa ce s-a decis casarea lor, in urma trecerii la Tehnoredactare Computerizata respectiv la Imaginea Digitala)
Detin atat matrite din zinc... cat si din cupru, aluminiu, placi de linoleum, cauciuc, blocuri de lemn... chiar si pietre litografice, dintre care unele depasesc 15 Kg.
.............
Sunt lipsite de valoare comerciala insa eu le colectionez pentru un viitor exponat --- Istoria Tiparului si a Scrisului--- incercand a ilustra prin acesta, o istorie a imaginii si a cuvantului reprodus.
Am adunat de-a lungul timpului, de la diplome romane, manuscrise medievale si stampe de epoca - pana la masini de scris si utilaje tipografice... acestora adaugandu-se si numeroase tiparituri de sec. XVI - XVIII. (carti, ziare, documente si chiar bancnote)