5 lei 1883 cu "L" intrerupt

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Moneda are suprafata oglinda pe avers pe toata suprafata si pe alocuri pe revers ,fotografia am facut-o in casa la lumina indirecta ...deci nu se poate vedea reflexia. Cat priveste ceea ce a afirmat Dl Vasil , in primul rand vreau sa specific ca ne refeream la starea A`UNC nu la UNC …si in alta ordine de idei si daca era vorba de aprecierea unei ipotetice stari UNC nu e necesar un istoric al monedei (ar fi de preferat sa aibe , dar din alte motive ,nu cel de atestare a unei stari ) . Raspund si Dl`lui Florin , nu o am de vanzare …in cazul in care providenta imi va scoate in cale una mai buna (aceeas varinata ) atunci …cine stie :) atunci putem discuta .

Urmarind modul pe cotare de pe acest site putem vedea :

aUNC (aproape necirculat) - Moneda poate prezenta urme minimale de circulatie vizibile pe partile mai inalte in relief a desenului, eventual la o observare foarte atenta se pot vedea mici zgarieturi foarte greu vizibile cu ochiul liber.

XF - Moneda putin circulata dar pe care se pot vedea foarte bine detaliile originale ale desenului, eventual mici zgarieturi. Usoare urme de uzura pe alocuri, dar cel putin 90% din detaliile originale trebuie sa fie vizibile.

Personal , cred ca nu sunt subiectiv , nu as spune cu toata gura ca ar fi un aUNC dar nici un XF cu oricate +`uri nu ma lasa inima s-o clasific …..( mai ales cand vad la altii ,persoane cu pretentii in bransa ce catalogari fac ) .
banivechi

Mesaj de banivechi »

roantichitati scrie: …..( mai ales cand vad la altii ,persoane cu pretentii in bransa ce catalogari fac ) .
Touche!
roantichitati

suprafata oglinda - obligatorie pentru UNC ?

Mesaj de roantichitati »

Vad ca se fac referiri la suprafata oflinda cand este vorba de A`UNC . Credeti ca e obligatorie ? Exista patina prin care aceasta suprafata nu se poate vedea . Sperand ca nu am sa incarc prea tare site`ul am sa mai adaug o foto ( nu este UNC`ul de care vorbeam , acela are suprafata oglinda ) cu o moneda intr-o stare asa cum o vedeti mai jos ...NU ARE SUPRAFATA OGLINDA ....este sau nu un A`UNC dupa parerea dumneavoastra ?
Fişiere ataşate
P1010001_22.jpg
P1010001_22.jpg (75.42 KiB) Vizualizat de 15615 ori
vasil

Mesaj de vasil »

M-am referit doar la starea de UNC fara a avea in vedere moneda in chestiune. Ideea este ca stiind catalogarile pe care multi colectionari le fac, clasificarea de UNC trebuie sa paraseasca buzele unui colectionar cu foarte multa greutate.... :D
banivechi

Mesaj de banivechi »

Mi-e prea lene la ora asta sa scanez si sa postez imaginea unei monede aUNC cu patina, si oglinda. Normal ca nu un 5 lei, din pacate! Sint de parere ca daca "oglinda" nu mai e, nici moneda nu mai e decit XF. Adica a inceput un proces de coroziune care a atacat suprafata chiar daca in mod superficial, si atunci nu mai poate fi vorba de acele acceptabile citeva procente din suprafata "alterate". Poate de aceea e asa mare diferenta de pret intre doua stari atit de putin diferite, nu?
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Pe prima moneda mi se pare ca vad niste lovituri mici pe muchie, am vazut bine?
vasil

Mesaj de vasil »

Cati medici, tot atatea diagnostice....si asta probabil datorita faptului ca suntem autodidacti in ceea ce priveste clasificarile, deci fiecare va vedea moneda intr-o alta lumina.In ce ma priveste nu cred ca un UNC poate fi vazut in realitate prea des...poate de cateva ori in viata. Moneda excelenta la care se poate aspira este un aUNC. Majoritatea monedelor bune sunt probabil XF cu un numar variabil de + sau -. Poate ca de aceea sistemul de clasare american este atat de complex.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Din punctul de vedere al incarcaturii istorice, eu prefer monedele care au si fost folosite in scopul pentru care au fost create, iar un XF este perfect din acest punct de vedere. Normal ca n-o sa refuz niciodata un UNC daca il prind, insa in sinea mea mi se par mai de valoare monedele cu patina, si putin, macar putin tocite de degetele si tejghelele bunicilor nostri. Altfel, m-as fi orientat catre proof-uri, puse in capsula si neatinse de nimeni.
vasil

Mesaj de vasil »

Oxidarea monedelor de argint expuse la aer este inevitabila, deci suprafata de tip oglinda nu se pastreaza intotdeauna dar nu cred ca cei cativa microni grosime ai stratului de oxid trebuie sa fie luati in considerare. Ceea ce conteaza sunt defectele de suprafata vizibile cu ochiul liber sau cu lupa, petele, materialul strain de pe fete, cantul, inscriptia de pa cant, zimtii, (de la caz la caz). Oricum clasificarea unei monede, cred, nu se poate face corect dupa o poza. Pentru asta trebuie sa ai moneda reala sub ochi. O anumita incidenta a luminii in timpul fotografierii sau al scanarii poate dezavantaja aprecierea monedei....de exemplu sa ti se para ca vezi o zgarietura acolo unde suprafata monedei prezinta o diferenta de culoare sau o modificare a intensitatii luminii reflectate. Asa incat mi-e greu sa fac o clasificare, dar nu as merge chiar pana la aUNC.
roantichitati

aUNC

Mesaj de roantichitati »

Referitor la suprafata oglinda sustin ceea ce a afirmat Dl Vasil mai sus , intrati aici si spuneti-mi va rog ca piesa de 5 Lei 83` nu e un aUNC ..si dupa cum puteti observa nu are nici urma de suprafata "oglinda" http://www.geocities.com/romaniancoins/ro5lei1882.html
Gandesc , ori eu sunt cioara care zice ca puiul ei canta cel mai frumos , sau ceilalti merg pe principiu "sa moara si capra vecinului" .... :lol: ....respectivele monede au fost vazute de mai multe persoane cu potential si state vechi in numismatica si toti au vrut sa le cumpere , fiecare din ei au recunoscut ca monedele sunt mult peste XF , dar s-au ferit ca de foc sa pronunte cuvantul aUNC . Sunt convins insa ca daca ar fi intrat in posesia lor referindu-se la aceleas monede ar fi fost mult mai deschisi in catalogare .
Exodus

Mesaj de Exodus »

:cry:
Ultima oară modificat 14 Mar 2007, 22:38 de către Exodus, modificat 1 dată în total.
florin232

Mesaj de florin232 »

Piesa de pe romanian coins la 5 lei 1883 nu este nici in ruptul capului UNC. Uitati-va la lobul urechii, la spranceana, la valvoiul de par de deasupra urechii, la scut, la coama leului din dreapta si lal stema Moldovei si veti observa uzura plus alte cateva zgarieturi.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Intervin si eu sa pun gaz pe foc, dar cine a zis ca piesa din 83 de pe romaniancoins este UNC?
romaniancoins scrie:Imaginile superbei monede de argint de deasupra şi cele ale pieselor bătute în 1881, 1882 şi 1885 (afişate în josul acestei pagini) sînt prezente pe site-ul Romanian coins prin amabilitatea domnului Radu Lissner.
.....................................................................................................................................
Prezentăm mai jos, prin amabilitatea domnului Radu Lissner (Mulţumim încă o dată!), trei piese superbe din 1881, 1882 şi 1885
Din textul de mai sus, nu zice nimeni ca ar fi UNC, nici macar nu este clasificata ca si stare, ci sunt prezentate printr-un superlativ (chiar daca pretentiosii de noi ne-am invatat a clasifica doar dupa stari).

Candva, intr-un alt topic, am propus sa fie prezentate cateva imagini ale aceleeasi piese de unde sa reiesa starea monedei (asa cum se afla in primele pagini din orice catalog Krause). Pana acum nu a indraznit nimeni.

Domnule Florin, aveti printre cele mai frumoase monede Romania moderna in colectie. Nu ati putea face un articol pentru viitorul numar din Colectionarul unde sa vedem cu totii cum deosebim un UNC de aUNC (inca nu stiu ce inseamna "a" - probabil "aproape").

Pentru ca lumea a inceput sa mai arate cate o imagine frumoasa (UNC), vin si eu cu una. Din punctul meu de vedere asa arata UNC. Las la imaginatia pasinatilor imaginea cu reversul.
Fişiere ataşate
5 lei 1901 av1.jpg
5 lei 1901 av1.jpg (82.4 KiB) Vizualizat de 15544 ori
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
drmau

Muchie proeminenta

Mesaj de drmau »

Dl Yu-Li-An :-)

La UNC 5 lei 1901 - in partea stanga jos are muchie proeminenta ???? Din poza pare sa fie asa ceva!!!
Am mai scris in forum despre un 5 lei 1901 care are ceva asemanator si zimtii slab imprimati sau deloc!!!
Daca moneda dvstr are asa ceva - adica o margine "taioasa"/proeminenta atunci poate am putea vorbi de bateri usor excentrice care sa produca aceste muchii.
Asa cum am mai spus am observat asta si la alte monede ca de ex la un 50 bani 1894...
Multumesc!

Am observat ca stimatul nostru admin :-) dl Aldor a inclus in catalogul "Aldor" de pe site observatia ca 2 lei 1873, 1875 nu au av/rv perfect la 180 dgr...

Propun sa facem ref la aceasta ... referinta ca la catalogul Aldor. Sper sa fiti deacord :-)

Cu stima,

PS ce facem cu asociatia ???!!!
roantichitati

aUNC UNC

Mesaj de roantichitati »

Piesa de mai sus ( 5 Lei 1901 ) este una superba si imi confirma oarecum spusele de la un post anterior in care spuneam ca cele mai mari sanse de a intalni un aUNC in randul pieselor de 5 Lei se gasesc in ordine la 1883 dupa care urmeaza 1901 . Il felicit pe Iulian pentru fotografie , dar desi este la o rezolutie destul de mica in care nu pot observa detaliile lund poza si prelucrand-o putin pot sa afirm fara posibilitatea de a gresi ca nici aceasta piesa nu este un UNC cum de altfel nu cred , si nu am auzit pana acum undeva o piesa ROMANIA 5 Lei CAROL in stare UNC . Dupa stiinta si aprecierea mea o moneda UNC este o moneda PERFECTA ...fara absolut nici un fel de urma de zgarietura , lovitura sau alta urma de manipulare chiar la o marire a imaginii monedei de 30 de ori . O moneda care sa fie intr-o stare absoluta ca atunci cand ea a iesit de sub matrita .
Scrie răspuns