Moneda tip Janiform
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
-
mihai_a380

Moneda tip Janiform
Ce parere aveti de autenticitatea acestei monede?
http://www.vcoins.com/ancient/mikevospe ... oduct=7675
Mie imi pare pretul cam mare. Care ar fi un pret corect?
Multumesc
http://www.vcoins.com/ancient/mikevospe ... oduct=7675
Mie imi pare pretul cam mare. Care ar fi un pret corect?
Multumesc
- valentinian

Moneda autentica, iar pretul - simpla negustorie din care sa iasa si un profit:
http://www.cngcoins.com/Coin.aspx?CoinID=150738
- cap ianiform
- **

Stimate domnule mihai_a380, piesa pe care doriti sa o achizitionati, imi pare realizata prin turnare dupa o matrita. Asa se explica muchia ascutita, dar si conturul ultimului picior al calului de pe revers. Priviti va rog cu atentie pe avers (in scan-ul trimis de dvs.), muchia monedei din partea dreapta jos, dar si muchia asa cum apare in imaginea reversului. Eu zic ca acestea sunt semne clare de turnare. Majoritatea monedelor cu cap ianiform au fost descoperite pe teritoriul Romaniei (tezaurele de la Craiova si Bugiulesti-Valcea), iar datele despre exemplarele care ar fi fost descoperite in afara tarii, nu sunt concludente. Cateva piese au ajuns in colectii muzeale si particulare din strainatate. Acest tip monetar este foarte rar, numarul total de exemplare descoperite, depaseste cu putin 100 de exemplare, asa ca moneda in cauza are sanse foarte reduse sa fie autentica. Altfel, nimic de zis, pretul este foarte bun, avand in vedere ca acest tip monetar poate ajunge usor la 2000 euro exemplarul. Va recomand lucrarea lui Constantin Preda – «Monedele geto-dacilor », capitolul referitor la acest tip monetar pentru lamurirea dvs. deplina. In concluzie, eu cred ca moneda in chestiune este un fals si nu va recomand sa o achizitionati.
Arheologia vorbeşte atunci când istoria tace...
Nu intru intr-o controversa pe baza unei imagini, desi raman la parerea ca moneda e buna, insa argumentele privitoare la raritatea deosebita si descoperirea majoritatii pieselor in tara noastra mi se par irelevante pentru problema autentic / fals. Raportat la MGD, multe asa zis tipuri barbare si-au sporit numarul exemplarelor cunoscute, in plus au si iesit la iveala altele cu totul noi, de aceea, daca o moneda apare rar, nu inseamna automat ca e si falsa. In ultimii ani am vazut peste douazeci de exemplare din acest tip in diverse licitatii, si marea majoritate nu aratau nici un cusur.
Iar in final, cred ca nici MGD nu trebuie considerata litera de lege, chiar si in acest caz, de pilda, monedele cu cap ianiform avand sanse mari sa nu fie "geto-dacice"....
Iar in final, cred ca nici MGD nu trebuie considerata litera de lege, chiar si in acest caz, de pilda, monedele cu cap ianiform avand sanse mari sa nu fie "geto-dacice"....
- cap ianiform
- **

Stimate dimo13, nu ma convingeti pentru ca nu aveti argumente. Spuneti ca ati vazut cel putin 20 de exemplare din tipul ianiform in licitatiile din ultimii ani. Nu vi se pare cam mult, avand in vedere gradul de raritate al acestei monede ? Nu am auzit de noi descoperiri si atunci de unde provin aceste monede si unde au fost descoperite ? Cele mai multe piese postate pe Internet nu au mentionata provenienta. Unde au fost gasite, din ce colectie provin, etc. ? Sa nu-mi spuneti ca aveti mai multa experienta decat Constantin Preda, ca nu va cred. Una este sa vezi imagini ale unor monede pe Internet si alta este sa le vezi si sa le studiezi in realitate. Ganditi-va ca in indelungata sa activitate de arheolog si numismat, i-au trecut prin mana mii de monede(daca nu zeci de mii) de toate tipurile si are o autoritate care nu-i poate fi contestata de nimeni. Pana una alta ce a scris si in special studiul Monedele geto-dacilor" ramane litera de lege. Mai ales atunci cand nu avem argumente.
In primul rand recunosc deschis, nu am mare experienta. Nu incerc sa va conving, spun doar ca respectiva provenienta neprecizata inseamna in majoritatea cazurilor o descoperire neoficiala, nu stiu ce argumente ar fi potrivite in cazul asta.
Cu ultima fraza din mesajul meu anterior am incercat sa va provoc putin (sper sa nu va suparati), pentru ca insistati pe suprematia MGD, insa, indiferent de formulare, am vorbit serios si o sa revin la un moment dat asupra subiectului.
Legat de tipul "ianiform", am pastrat imaginile a 18 piese din cele amintite, daca doriti, spuneti-mi si vi le trimit printr-un PM (desi sunt de dimensiuni reduse), nu pot sa le atasez direct aici.
Iar despre Preda, sigur ca a fost un mare numismat, spun doar ca nimic nu trebuie preluat cu ochii inchisi, ci e preferabila confruntarea a cat mai multe surse. De curiozitate, dumneavoastra ati acceptat ipoteza sa - kosonii, creatii medievale?
Cu ultima fraza din mesajul meu anterior am incercat sa va provoc putin (sper sa nu va suparati), pentru ca insistati pe suprematia MGD, insa, indiferent de formulare, am vorbit serios si o sa revin la un moment dat asupra subiectului.
Legat de tipul "ianiform", am pastrat imaginile a 18 piese din cele amintite, daca doriti, spuneti-mi si vi le trimit printr-un PM (desi sunt de dimensiuni reduse), nu pot sa le atasez direct aici.
Iar despre Preda, sigur ca a fost un mare numismat, spun doar ca nimic nu trebuie preluat cu ochii inchisi, ci e preferabila confruntarea a cat mai multe surse. De curiozitate, dumneavoastra ati acceptat ipoteza sa - kosonii, creatii medievale?
Ultima oară modificat 04 Mar 2011, 18:32 de către dimo13, modificat 1 dată în total.
-
roantichitati

Domnule cap ianiform , in cazul in care un fals ajunge la un asa nivel , el nu este unul turnat , ci unul efectuat prin batere dupa tehnologia stiuta deja . Falsurile efectuate prin turnare sunt mult mai usor reprabile . Moneda arata asa cum ar trebui sa fie si nu are nici un element care ar pune semne de intrebare . Cat priveste pe colegul dimo13 , si-a exprimat o parere , una pertinenta si nu vad rostul punerii lui in antiteza cu Constantin Preda . Referitor la MGD , cartea s-a scris in functie de materialele si informatiile din acea perioada , poate fi considerata o carte de referinta dar nicidecum litera de lege .
- valentinian

Chiar mi-ati adus un zambet pe buze... Ce va face sa credeti ca CNG vinde exclusiv piese autentice?dimo13 scrie:Moneda autentica, iar pretul - simpla negustorie din care sa iasa si un profit:
Mai ales in materie de ''celtice'' am remarcat nenumarate falsuri in licitatiile lor.
Justitia omnium domina et regina virtutum est
.
.
Amanuntul CNG e legat doar de pret si vanzarile succesive care il cresc, nimic nu implica "exclusiv piese autentice", remarca despre autenticitatea monedei respective era un lucru de sine statator.valentinian scrie:Chiar mi-ati adus un zambet pe buze... Ce va face sa credeti ca CNG vinde exclusiv piese autentice?dimo13 scrie:Moneda autentica, iar pretul - simpla negustorie din care sa iasa si un profit:
www.acsearch.info/record.html?id=442616 (2009)
Fiecare cu parerea lui, e un subiect care nu se poate discuta aici, deoarece nu s-ar ajunge la nici un rezultat.valentinian scrie: Mai ales in materie de ''celtice'' am remarcat nenumarate falsuri in licitatiile lor.
- cap ianiform
- **

kosonii-moneda medievala ?
Stimate dimo13, subiectul kosonilor este unul foarte controversat. De-a lungul timpului au existat diverse pareri si ipoteze in ce priveste locul de emitere si rostul acestei monede, dar nici una nu a reusit sa lamureasca pe deplin misterul. Dupa cum se stie, dacii nu au emis niciodata monede de aur si avand in vedere ca acest tip monetar a fost gasit in cantitati mari, doar in perimetrul cetatilor dacice din Muntii Orastiei, ma face sa cred ca moneda nu a circulat si ca ar fi vorba mai mult despre niste depozite monetare si nu de o emisiune monetara obisnuita. Cred ca ipoteza cea mai plauzibila este aceea ca aceasta moneda a fost batuta pentru plata unor mercenari, asa cum s-a mai spus.
-
mihai_a380

Se pare ca moneda despre care intrebasem eu era deja vanduta si nu am observat (deci pretul cerut acolo poate fi considerat cel real) . Oricum cele discutate sunt interesante. Faptul ca tipul in sine este rar nu implica si faptul ca daca apare la vanzare o moneda e automat falsa, mai ales ca nici pretul cerut nu este unul chiar neglijabil.
-
roantichitati

Re: kosonii-moneda medievala ?
Dar nimeni nu a pus la indoiala aparteneta lor lumii antice in afara domniei sale Constantin Preda , care le considera falsuri medievale .cap ianiform scrie: subiectul kosonilor este unul foarte controversat.De-a lungul timpului au existat diverse pareri si ipoteze in ce priveste locul de emitere si rostul acestei monede, dar nici una nu a reusit sa lamureasca pe deplin misterul. .
Se stie ...e un fel de a spune . Subscriu acestei presupuneri , dar n-o consider litera de lege . Nu m-ar mira foarte tare sa se descopere ca dacii au falsificat si moneda de aur ... nu numai de argint .cap ianiform scrie: Dupa cum se stie, dacii nu au emis niciodata monede de aur .
Pentru problema kosonilor, de amintit interventia domnului bconst:
http://www.transylvanian-numismatics.co ... 1092#51092
Iar despre tipul "ianiform", monedele pe care le-am pomenit inseamna doar o parte, pentru amanunte “cantitative” ar trebui cercetata o perioada de patruzeci de ani. Oricum, aparitia lor pe piata primeste o explicatie fireasca si din punctul in care erau cunoscute respectivele 100 de piese, la nivelul anilor ’70, cand s-a observat limpede existenta multor variante de avers si revers chiar pentru acel pumn de monede, ceea ce inseamna baterea unui numar insemnat de exemplare. Dincolo de acele variante caracterizate de diferente minime, s-au ivit si piese cu unele amanunte mai deosebite: cu avers mai schematizat, cu un cap uman pe revers, sau chiar hibride – cu avers ianiform si revers de tip “cifre romane”, asa ca e vorba de o categorie de monede ce ar mai putea ascunde surprize.
http://www.transylvanian-numismatics.co ... 1092#51092
Iar despre tipul "ianiform", monedele pe care le-am pomenit inseamna doar o parte, pentru amanunte “cantitative” ar trebui cercetata o perioada de patruzeci de ani. Oricum, aparitia lor pe piata primeste o explicatie fireasca si din punctul in care erau cunoscute respectivele 100 de piese, la nivelul anilor ’70, cand s-a observat limpede existenta multor variante de avers si revers chiar pentru acel pumn de monede, ceea ce inseamna baterea unui numar insemnat de exemplare. Dincolo de acele variante caracterizate de diferente minime, s-au ivit si piese cu unele amanunte mai deosebite: cu avers mai schematizat, cu un cap uman pe revers, sau chiar hibride – cu avers ianiform si revers de tip “cifre romane”, asa ca e vorba de o categorie de monede ce ar mai putea ascunde surprize.