Identificare stater
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Identificare stater
Am intrat in posesia acestei imagini, imi puteti spune mai multe despre piesa reprezentata?
- Fişiere ataşate
-
- stater.jpg (51.07 KiB) Vizualizat de 3152 ori
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
La prima vedere pare limpede - Lisimah. Dar cum marca de pe revers ar fi a monetariei din Mesembria si, cel putin din sursele cercetate nu am gasit ca acolo s-ar fi batut si piese precum cea din imagine, ma gandesc sa nu fie mai degraba o facatura. In acelasi timp nici in paginile cu falsuri n-am intalnit ceva identic, asa incat nu pot fi sigur. Tipul in sine ramane Lisimah, insa intrebarea e daca o asemenea varianta chiar exista. Oricum, poate vor mai fi opinii. 
Edit (10 sept): am spus ceva eronat, deoarece Mesembria emite si stateri de acest tip. Cred ca asta ar trebui sa fie, teoretic vorbind - stater batut la Mesembria, in numele lui Lisimah.
Edit (10 sept): am spus ceva eronat, deoarece Mesembria emite si stateri de acest tip. Cred ca asta ar trebui sa fie, teoretic vorbind - stater batut la Mesembria, in numele lui Lisimah.
Cu atat mai interesant, in cazul asta. Ar fi o situatie similara Tomisului, de unde se cunosc, de asemenea, foarte putine exemplare Lisimah, din cate stiu. Daca nu sunt indiscret si doriti sa imi spuneti, care este sursa imaginii? Muzeu, licitatie, colectie particulara? Sunt curios daca exista o descriere a piesei care sa contina si o datare, eventual si o referinta. Multumesc.
Piesa apartine unei persoane particulare. Informatiile adiacente sunt:
Pe mine m-ar interesa sa stiu daca se cunosc mai multe detalii despre celelalte exemplare cunoscute...Stater tip Lysimach emis la Mesembria
8,45 g; 19 mm; anii 220-210 a.Chr.
Karayotov, p. 114, nr. 15-17, variantă (siglă diferită)
Există un exemplar la British Museum şi altul la American Numismatic Society
Un al treilea era cunoscut la mijlocul secolului XIX, urma lui pierzându-se.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Am inteles, multumesc pentru raspuns. Nu stiu cate detalii se pot afla despre celelalte exemplare. Ar conta si imaginile, pentru a se stabili diferentele, avand in vedere ca piesa atasata e considerata varianta. In privinta asta, am aflat o alta moneda, vanduta la licitatie, iar din descriere rezulta ca, oricum, nu exista o singura pereche de stante (Av1/Rev2). Mai interesant mi s-ar parea aspectul datarii si o eventuala raportare / fixare in timp fata de emisiunile de tip Alexandru, din argint, insa, cum nu am datele necesare la dispozitie, nu sunt in masura sa intru intr-o asemenea discutie.
Ca idee, incercati si pe Forum Ancient, s-ar putea sa obtineti amanunte, poate cineva sa-l aiba si pe Karaiotov.
Numai bine.
http://www.acsearch.info/record.html?id=44092
Ca idee, incercati si pe Forum Ancient, s-ar putea sa obtineti amanunte, poate cineva sa-l aiba si pe Karaiotov.
Numai bine.
http://www.acsearch.info/record.html?id=44092