identificare denar

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
jan77

identificare denar

Mesaj de jan77 »

Va rog sa ma ajutati cu moneda. In Krause nu apare.
legenda e c-am asa:

G-H-B-R-BVD-N-RD-I-S-AV
Semnul monetariei este "B"

Va multumesc anticipat.
Fişiere ataşate
denar.JPG
denar.JPG (46.04 KiB) Vizualizat de 10630 ori
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

E un dinar unguresc emis sub imparatul Rudolf al II-lea.
Unde dvs ati citit BVD-N-RD este de fapt RUD(OLPHUS)-II-ROMANORUM-I(MPERATOR) etc.
Monetaria presupun ca este KB (Kormoczbanya sau Kremnitz, actualmente in Slovacia) dar litera din stanga Madonei nu mai este lizibila.
Ar putea fi si NB, adica Baia Mare.
Poate stie Aldor mai multe...
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Corect, e un dinar Rudolf II din 1591, de la Kremnitz.
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

e un dinar Rudolf II din 1591
....
Eu mai degraba zic ca anul e 1601 sau 1611, a treia cifra nu se distinge clar dar a doua este sigur 6.
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Eu vad 1651 :roll:
PRONUMISMATICA
Site Admin

Rudolf nu mai traia de mult in 1651 :) Aici puteti citi cate ceva despre el:
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... udolf%20II
Pe acest tip de dinar trebuie sa intoarceti piesa cu 180 grade si asa sa cititi anul. O sa vedeti ca este 1591 :)
PRONUMISMATICA
Site Admin

Am editat putin imaginea sa se vada mai bine.
Fişiere ataşate
denar_198_.jpg
denar_198_.jpg (13.23 KiB) Vizualizat de 10582 ori
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

:lol: Nu am compilat cu emitentul dar am avut dreptate cu cifra 5 :) Dar nici nu m-am gandit ca intors e altceva. Ai dreptate, anul asta trebuie sa fie.
jan77

Mesaj de jan77 »

Anul este 1591 am uitat eu sa il trec :oops:
Totusi este primul denar unde gasesc cifrele intoarse si cifrele '91 sunt f mari comparativ cu restul cifrelor sau comparativ cu restul cifrelor de la alti denari.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Nu e nimic deosebit, am si eu cateva. Uite una:
http://transylvanian-numismatics.com/pi ... ts_id=1791
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Inca o data Aldor ne dovedeste ca e adevaratul ''jupan'' pe monedele medievale. Bravo !

luc

Mesaj de luc »

Rudolf II bate monede pana la 1608. La Nagybanya bate denari doar pentru anii 1581, 1582 si 1600-1601. Majoritatea monedelor lui si, in general, a denarilor imperiali (post 1526) de secol XVI sunt emisi la Kremnitz. Piesa respectiva e batuta la Kremnitz in anul 1591, asa cum a identificat-o domnul Aldor. Denarii lui Rudolf de la Kremnitz, batuti incepand cu 1579, au anul pe revers, jos, in legenda. Ca o particularitate, cifrele sunt destul de mari. La fel e situatia cu denarii post 1601, care au aceeasi legenda. Totusi, ei au un detaliu iconografic si anume faptul ca partea inferioara a scutului- cu herbul boemian si capetele de leopard-este vizibil marita, ceea ce le face usor de distins atunci cand anul e neclar.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Cateva date despre semnul de monetarie K B:

Monetaria de la Kremnitz si-a inceput activitatea undeva in prima jumatate a sec. XIV. La inceput s-a folosit semnul C, C-R, C-M, etc pana cand Sigismund de Luxemburg a schimbat semnul in "K" din cauza ca monetaria de la Cassovia (Kassa) folosea tot semnul C. In sec. XV s-a trecut la fiecare monetarie din Ungaria la semnele din doua litere, prima litera fiind litera monetariei, iar a doua litera fiind semnul comitelui. Astfel la Kremnitz semnul K-B folosit in sec. XV provinea de la K (Kremnitz) si B (comitele Bardy Noffry in 1437, comitele Bardy Bardo in 1458-1460, comitele Benedictus de Thurocz intre 1463-1465, comitele Bernhard Behem intre 1525-1540). Dupa 1540 s-a definitivat folosirea semnului K-B la Kremnitz si incepand din acea perioada numele localitatii era Kormoc-Banya in ungureste si Kremnitz-Bergstadt in germana.
Scrie răspuns