500 lei 1946 cu lacrima
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
@Cristian Ciuplea
@tripleseven
Cu atat m,ai mult cu cat aluminiul este un material moale, o depunere a unui "span" va fi aplatizata la forta de batere imprimata matritei. Nici vorba s-o poata descebtra. Iar surplusul de material mai mult ca sigur s-ar gasi spre marginea piesei. Nu cred ca baterea slaba de la ora 3 s-ar putea datora unei bucatele de Al de pe matrita. Ci unei sparturi mai degraba. Daca va uitati cu atentie, consecutiv surplusului de material vedem si-o linie descendenta tipica pentru crapaturile fine in matrita. Aceasta ar explica ce s-a intamplat, si anume o mica portiune sparta si continuata cu o crapatura "fir de par". Tot din aceasta cauza matrita nu mai sta perfect plan ci partea dinspre ora 3 tinde sa se ridice la batere.
@tripleseven
Cu atat m,ai mult cu cat aluminiul este un material moale, o depunere a unui "span" va fi aplatizata la forta de batere imprimata matritei. Nici vorba s-o poata descebtra. Iar surplusul de material mai mult ca sigur s-ar gasi spre marginea piesei. Nu cred ca baterea slaba de la ora 3 s-ar putea datora unei bucatele de Al de pe matrita. Ci unei sparturi mai degraba. Daca va uitati cu atentie, consecutiv surplusului de material vedem si-o linie descendenta tipica pentru crapaturile fine in matrita. Aceasta ar explica ce s-a intamplat, si anume o mica portiune sparta si continuata cu o crapatura "fir de par". Tot din aceasta cauza matrita nu mai sta perfect plan ci partea dinspre ora 3 tinde sa se ridice la batere.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Nici nu a spus nimeni altceva ... Iar despre pret se incadreaza cam pe la cat am cotat-o si eu ...Cristian Ciuplea scrie:Pentru Vlahul :
La 6 EUR pentru lacrima intr-un grad de conservare frumusel, eu zic ca pretul este
ok si ca are perspective, intr-un viitor apropiat.
Nu toti colectioneaza monede + variante + probe monetare !
Exista colectionari care cumpara toate trei categoriile, alti colectionari nu vor sa auda de probe.
Cui ii plac si aceste curiozitati din batere, acela stie ce valoare au aceste piese, pentru el !
Probabil ca dvs nu sunteti familiarizat cu acesti termeni. Daca ne uitam in dictionar o sa gasim:Cristian Ciuplea scrie:Draga d-le Vlahul,
nu-i tipul la o moneda si un fel de varianta, dar in cazul la 5 lei 1880 Kullrich pe cerc sau sub git, una voita ?
Referitor la monedele de 100 Lei 1932, eu nu le-am numit nici Varianta si nici Tip. Le-am spus foarte simplu 100 lei 32 Paris si Londra.
In cazul acesta nici nu mai incape vorba de varianta, aici vorbim de doua monede diferite, batute in doua monetarii diferite.
Daca la Paris se batea o moneda cu semnul monetariei si cu cel al lui Bazor si o alta fara semne, atunci puteam vorbi de variante.
Iar eroarea reprezinta o greseala.TIP, (1, 2, 3) tipuri, (4) tipi, s.m. 1. S.n. Obiect care reprezintă modelul pe baza căruia se produc alte obiecte de acelaşi fel; prototip.
VARIÁNTĂ, variante, s.f. 1. Aspect (uşor) schimbat faţă de forma de bază, tipică a unui lucru, a unei lucrări, a unui text, a unei acţiuni.
In consecinta, monedele 5 lei 1880, 1881, 1883, 100 lei 1932 sunt variante. Ex.: varianta "Paris" etc, adica sunt variante ale unei monede, variantele monedei de 5 lei 1880 - numele gravorului sub gat si pe cerc.
-
Cristian Ciuplea

Draga ML, nu-i bai, doar am fost curios ce colectionezi.
Nu ti-a placut piesa din cauza unei linii groase la ochi si atunci am crezut ca te intereseaza piese batute perfect si in stare top, deci proof-uri moderne.
De ce este "lacrima" mai rara ?
Pentru ca este mult mai rara decit cele batute cu o matrita intacta si fara bucatele de metal in ea.
Daca in cimpul monedei era o linie groasa, asta era o treaba.
Sa se nimereasca exact la ochi, asta-i altceva.
D-le Berserkr, teoria dvs. sta si ea in picioare, fara discutie.
Eu ma intreb insa, de ce la niste monede rare din alum. 1952 s-au spart matritele atit de repede si in asa hal ?
Este clar ca aceste piese s-au batut in numar restrins si ca marea majoritate pe care le-am vazut sunt pline de linii si aglomerari de puncte.
D-le Vlahul, dvs. nu colectionati aceste variante din bataie ca nu va intereseaza.
Este foarte ok !
Vad insa ca stiti exact pretul pietii la lacrimi. Poate-mi spuneti si mie care este cel la " riduri " 100 L. 1943, chiar intr-un VF slab , cu rugina de 1 mm pe muchie.
Este valabila si definitia VARIANTEI, adica este ceva putin mai altfel.
Cind pomeniti de variantele la 5 lei 1880 sau 1881, Rege, muchie zimtata,
G lat si mai subtire, va referiti la variante de design de matrita.
Eu am tot vorbit de varianta din bataie !!!!!
Se pare ca si dl. Roantichitati n-a citit destul de atent.
Accidentul sa petrecut cu matrita, care a avut mereu acest design.
Ea poate sa aiba o fisura sau mai multe, depuneri de metal etc.
Si astfel se naste o moneda, care are ceva mai altfel decit cea de baza.
Eu numesc asemenea monede VARIANTE DIN BATAIE !
Sa numesc 1 Ban 1900 cu "O" din Carol intrerupt EROARE DE BATERE, acest cuvint suna pt. mine prea dur.
Varianta cu "O" intrerupt suna parca mai delicat.
Eroare de batere este pt. mine produsul procesului de batere a monedei, care nu implica o modificare voita sau nevoita a matritelor !
Exemplu :
1. 2 lei 1914 batut pe rondel de 1 leu.
2. Bataie dubla si clara a unei monede sau o descentrare .
Datorita acestor erori de batere monedele respective devin rebuturi monetare .
Nu ti-a placut piesa din cauza unei linii groase la ochi si atunci am crezut ca te intereseaza piese batute perfect si in stare top, deci proof-uri moderne.
De ce este "lacrima" mai rara ?
Pentru ca este mult mai rara decit cele batute cu o matrita intacta si fara bucatele de metal in ea.
Daca in cimpul monedei era o linie groasa, asta era o treaba.
Sa se nimereasca exact la ochi, asta-i altceva.
D-le Berserkr, teoria dvs. sta si ea in picioare, fara discutie.
Eu ma intreb insa, de ce la niste monede rare din alum. 1952 s-au spart matritele atit de repede si in asa hal ?
Este clar ca aceste piese s-au batut in numar restrins si ca marea majoritate pe care le-am vazut sunt pline de linii si aglomerari de puncte.
D-le Vlahul, dvs. nu colectionati aceste variante din bataie ca nu va intereseaza.
Este foarte ok !
Vad insa ca stiti exact pretul pietii la lacrimi. Poate-mi spuneti si mie care este cel la " riduri " 100 L. 1943, chiar intr-un VF slab , cu rugina de 1 mm pe muchie.
Este valabila si definitia VARIANTEI, adica este ceva putin mai altfel.
Cind pomeniti de variantele la 5 lei 1880 sau 1881, Rege, muchie zimtata,
G lat si mai subtire, va referiti la variante de design de matrita.
Eu am tot vorbit de varianta din bataie !!!!!
Se pare ca si dl. Roantichitati n-a citit destul de atent.
Accidentul sa petrecut cu matrita, care a avut mereu acest design.
Ea poate sa aiba o fisura sau mai multe, depuneri de metal etc.
Si astfel se naste o moneda, care are ceva mai altfel decit cea de baza.
Eu numesc asemenea monede VARIANTE DIN BATAIE !
Sa numesc 1 Ban 1900 cu "O" din Carol intrerupt EROARE DE BATERE, acest cuvint suna pt. mine prea dur.
Eroare de batere este pt. mine produsul procesului de batere a monedei, care nu implica o modificare voita sau nevoita a matritelor !
Exemplu :
1. 2 lei 1914 batut pe rondel de 1 leu.
2. Bataie dubla si clara a unei monede sau o descentrare .
Datorita acestor erori de batere monedele respective devin rebuturi monetare .
Din cate imi amintesc erau la 5 lei, poate chiar 10 cateodata... Asta avand in vedere ca una "normala" este 1 leu.Cristian Ciuplea scrie: Vad insa ca stiti exact pretul pietii la lacrimi. Poate-mi spuneti si mie care este cel la " riduri " 100 L. 1943, chiar intr-un VF slab , cu rugina de 1 mm pe muchie.
Acestea sunt rezultatul uzarii matritelor. Iar motivul pentru care au fost puse in circulatie monede care nu corespundeau dpdv al calitatii imi scapa. Insa consider ca este tot o eroare acest fapt.Cristian Ciuplea scrie: Sa numesc 1 Ban 1900 cu "O" din Carol intrerupt EROARE DE BATERE, acest cuvint suna pt. mine prea dur.
-
Cristian Ciuplea

Multumesc pt. raspuns.
Aveti posibilitatea sa-mi gasiti niste "riduri" la 100 lei 1943 si eventual si "lacrimi" ?
Pot sa ofer 40-45 lei pe buc. pentru o piesa in VF sau aproape, pentru o lacrima ceva mai mult.
O preluare direct in Buc. in aceasta vara este posibila !
Afirmatia mea nu este o gluma.
La 1 ban 1900 este vorba de o uzura a matritei, litera / literele pot fi intrerupte total sau semi.
Foarte, foarte multe monede sunt asa.
Poate ca-s mai multe cu linii din bataie sau intreruperi, decit cele " perfecte ".
Daca erau erori, atunci poate ca trebuiau retinute in monetarie, la un control.
Dar totul depinde de felul cum interpretam cuvintul "eroare".
Aveti posibilitatea sa-mi gasiti niste "riduri" la 100 lei 1943 si eventual si "lacrimi" ?
Pot sa ofer 40-45 lei pe buc. pentru o piesa in VF sau aproape, pentru o lacrima ceva mai mult.
La 1 ban 1900 este vorba de o uzura a matritei, litera / literele pot fi intrerupte total sau semi.
Foarte, foarte multe monede sunt asa.
Poate ca-s mai multe cu linii din bataie sau intreruperi, decit cele " perfecte ".
Daca erau erori, atunci poate ca trebuiau retinute in monetarie, la un control.
Dar totul depinde de felul cum interpretam cuvintul "eroare".
Cautand de curand printr-un lot de aproximativ 20-25 de piese UNC, am gasit 3 care erau cu lacrima. Piesa mi se pare una destula de comuna... personal as evalua-o pe la 20 euro in stare UNC.
- Fişiere ataşate
-
- IMG_3670.JPG (68.04 KiB) Vizualizat de 8228 ori
-
- IMG_3683.JPG (68.43 KiB) Vizualizat de 8228 ori
-
- IMG_3686.JPG (71.92 KiB) Vizualizat de 8228 ori
Nu am ocup cu asa ceva.Cristian Ciuplea scrie:Multumesc pt. raspuns.
-
Cristian Ciuplea

Domnule Ciuplea,tot ce vreau eu de la dmv este putin respect! Vad ca in mesajele in care mi-ati raspuns ati vorbit mai mult la "misto" sau poate asta e doar parerea mea?Nu imi plac conversatiile de genul asta si nici nu ma pretez la dispute inutile pe subiecte de aceasi natura.Daca am vb frumos cu dmv am pretentia si dreptul totodata ca sa fiu la randul meu tratat cu respect,nu.Sau poate dmv sunteti de alta parere?
In rest sanatate si numai bine!
In rest sanatate si numai bine!
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
-
Cristian Ciuplea

Stimate LM, nu va ia nimeni la " misto ", de acest lucru puteti fi sigur.
Pentru inversarea literelor mi-am cerut scuze si imi pare rau ca n-am recunoscut imediat ca LM este Liviu Mihai si nu Lidia Marinescu.
Inversarea nu a fost facuta cu intentie, cum poate credeti dvs.
Mi-ati spus sa nu va botez si am inteles acest lucru ca o gluma.
Raspunsul meu trebuie sa-l intelegeti tot ca o gluma si nu altfel.
Numai bine si din partea mea !
Pentru inversarea literelor mi-am cerut scuze si imi pare rau ca n-am recunoscut imediat ca LM este Liviu Mihai si nu Lidia Marinescu.
Inversarea nu a fost facuta cu intentie, cum poate credeti dvs.
Mi-ati spus sa nu va botez si am inteles acest lucru ca o gluma.
Raspunsul meu trebuie sa-l intelegeti tot ca o gluma si nu altfel.
Numai bine si din partea mea !
In vest daca ii spui cuiva ca o moneda batuta in 2 monetarii reprezinta 2 variante ale aceleiasi piese lesina de ras. Exemplu:
100 lei 1932: sa inteleg ca cele batute la Paris sunt variante ale celor batute la Heaton avand ca semn distinctiv semnul monetariei si al gravorului Bazor?!
sau
5 lei 1881 stema mare: acele stele pe margine nu reprezinta variante sunt pur si simplu insemne ale diferitelor monetarii care au batut aceste monede(Lyon, Paris, Londra, Birmingham,etc)
Variante ar cam fi ceva de genul 1 leu 1873 normal si L intrerupt sau 1 leu 1870 normal si medalie.
100 lei 1932: sa inteleg ca cele batute la Paris sunt variante ale celor batute la Heaton avand ca semn distinctiv semnul monetariei si al gravorului Bazor?!
sau
5 lei 1881 stema mare: acele stele pe margine nu reprezinta variante sunt pur si simplu insemne ale diferitelor monetarii care au batut aceste monede(Lyon, Paris, Londra, Birmingham,etc)
Variante ar cam fi ceva de genul 1 leu 1873 normal si L intrerupt sau 1 leu 1870 normal si medalie.
-
Cristian Ciuplea

D-le Lungu se pare ca nu-s singurul care este perfect convins ca la Paris s-a batut o singura moneda de 100 lei 1932 cu putere circulatorie .
Parisul ramane Paris, Londra nu-i varianta, este in mod f. simplu Londra.
Nu stiu daca colectionari din vest ar ride de expresia " varianta 100 lei 32 Paris", dar
n-am auzit nici in Romania, pe vremuri, nici in Germania sau Belgia pe cineva, care sa spuna ca cauta varianta la 100 lei 32 LONDRA.
Desi la un 5 lei 1880 s-ar putea spune varianta sau tipul "cu Kullrich pe cerc", zic eu ca ar ajunge si " 5 lei 80 , Kullrich pe cerc ".
Atunci se stie imediat despre ce este vorba.
Leul 1873 sau 74 cu L intrerupt este in mod clar o varianta din bataie ( uzura de matrita ) si nu una de matrita ( design ).
Nu pot crede ca belgienii au facut majoritatea matritelor cu L intreg si citeva , f. putine, cu L spart jos.
Parisul ramane Paris, Londra nu-i varianta, este in mod f. simplu Londra.
Nu stiu daca colectionari din vest ar ride de expresia " varianta 100 lei 32 Paris", dar
n-am auzit nici in Romania, pe vremuri, nici in Germania sau Belgia pe cineva, care sa spuna ca cauta varianta la 100 lei 32 LONDRA.
Desi la un 5 lei 1880 s-ar putea spune varianta sau tipul "cu Kullrich pe cerc", zic eu ca ar ajunge si " 5 lei 80 , Kullrich pe cerc ".
Atunci se stie imediat despre ce este vorba.
Leul 1873 sau 74 cu L intrerupt este in mod clar o varianta din bataie ( uzura de matrita ) si nu una de matrita ( design ).
Nu pot crede ca belgienii au facut majoritatea matritelor cu L intreg si citeva , f. putine, cu L spart jos.
Inseamna ca exista mult prea multe variante daca va uitati si la cele din bratara postata pe pagina ASTA.Cristian Ciuplea scrie: Leul 1873 sau 74 cu L intrerupt este in mod clar o varianta din bataie ( uzura de matrita ) si nu una de matrita ( design ).
La literele sparte, de ce complicam lucrurile, cand putem pur si simplu sa luam exemplu colegilor filatelisti, ce considera aceste anomalii pur si simplu erori (de tiparire). Atat timbrele cat si monedele cu aceste erori, au si ele piata lor de colectionari, dedicati pe acest segment. Iar preturi, cum altfel decat de amatori (ceea ce poate reprezenta atat 6 euro - cazul de fata, cat si mai mult sau mai putin, in functie de interes.

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."