identificare monede romane & medalion roman

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Urmatoarea (coloniala de la Tomis) am identificat-o deja mai sus, deci ar urma m10-16.5mm.jpg
Sa fie un Valentinian? E cam greu de zis in starea asta, legenda e ilizibila, si nici efigia nu se vede foarte bine.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Din ce disting pare sa fie un Valentinian I, tip GLORIA ROMANORVM, imparat tragand un captiv, avand in mana dreapta un "labarum" cu criptograma (chi-ro), batuta in Siscia cu marca de monetarie .BSISC ceea ce-ar plasa-o ca: RIC IX Siscia 5a, tip II, grad de raritate C (comuna).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Cealalta coloniala (m08-19x20.5mm.jpg) este de Nicaea, iar imparatul dupa efigie pare sa fie Severus Alexander, ca din legenda nu se vede mare lucru.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Asa pare. Mai sunt comune si ale lui Gordian al III-lea cu revers asemanator. Oricum ca s-o clasifici pe-asta trebuie un catalog specializat. Varietatea este imensa la emisiunile astea. De asemenea sunt si cele mai comune monede Niceea. Dar am sarit peste un FEL TEMP REPARATIO al lui Constantius al II-lea batut (se pare) la Tesalonic (SMTS)
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Pentru urmatoarea (m07-20mm.jpg), bronzul de Constans, nu reusesc sa-mi dau seama despre care monetarie e vorba. E Arelatum?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Arelatum (Arles) Are "SARL" sau "PARL". Si pe mine m-a pus in incurcatura ceea ce pare a fi SMA. Dar la romanele tarzii uneori "H", "N" si "A" sunt foarte asemanatoare. Aici as opta pentru un SMH (Heracleea). Asta pentru ca SMN (Nicomedia) iarasi nu exista.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Cred ca ai dreptate. E un exercitiu interesant pt mine, imi mai reimprospatez unele pe care le-am uitat de cand nu mai colectionez antice.

Astfel de exercitii de identificare ar putea fi interesante in special pentru incepatori, am putea face daca ar fi pers. interesate.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Da, si mie mi se pare util. Ultima (despre medalie am zis deja) e un GLORIA EXERCITVS (2 soldati cu un stindard intre ei) a lui Constantin al II-lea cand era cezar. Monetaria nu se distinge. Oricum e bine ca la identificare sa fie puse poze cat mai clare.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
simaky

info

Mesaj de simaky »

doresc sa va multumesc pentru timpul investit in identificarea acestor piese !

am apelat la dumneavostra deoarece pe mine m-a pus in dificultate un prieten cand m-a rugat sa-i identific aceste piese ... am reusit doar la 3 dar la celelalte m-am impotmolit !!! ... eu nefiind un mare fan al acestor tipuri de monede.

multumesc !
Scrie răspuns