necunoscuta

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
valentinian

necunoscuta

Mesaj de valentinian »

deja am aratat piesa mai multor colectionari si nu s-a pronuntat nimeni cu privire la an sau tara . precizez ca este din argint http://img149.imageshack.us/my.php?imag ... 363ik3.jpg http://img176.imageshack.us/my.php?imag ... 362fl1.jpg multumesc celor care ma vor ajuta .
Justitia omnium domina et regina virtutum est
.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Mai mult decit ca e o dubla batere si ca probabil cifrele sint in sanscrita nu ma pricep...
valentinian

Mesaj de valentinian »

...in greutate de 1,15 g si diametrul 10 mm
.
Cassius

Mesaj de Cassius »

Priveste mai atent reversul, mie mi se pare ca apare pe revers steaua lui David, dar nu se vede foarte bine din cauza bataii duble. S-ar putea sa si gresesc dar asa s-ar distinge.
valentinian

Mesaj de valentinian »

da ...si mie mi-s-a parut ca vad ''steaua'' dar se pune intrebarea cum apare pe o moneda ce pare medievala un simbol legitimat abia mai tarziu din cate stiu eu...
.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Simbol legitimat .....Cine l-a legitimat? Comisia de legitimare a simbolurilor? Haideti Dle valentinian, zau, steaua lui David se foloseste pe monede inca din antichitate.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Nu e nici o stea pe moneda.
valentinian

Mesaj de valentinian »

scuze ...eu credeam pana acum ca acest simbol a fost folosit pe moneda abia dupa crearea statului israel. imi recunosc nestiinta in materie.
.
carpatic
**
**

Mesaj de carpatic »

Pecetea lui Solomon (cunoscuta si ca Steaua lui David) e folosita de aproape 3000 de ani ca element simbolic si decorativ. Monede purtand acest simbol au fost emise de mai multe state islamice in evul mediu (de exemplu ayyubizii, mongoli - de exemplu http://www.indusnumis.com/index.php?mai ... ts_id=1064), iar mai recent se regaseste foarte frecvent pe monedele marocane din secolul 19 si chiar 20.
Nu stiu sa citesc cifrele sanscrite :) dar nici steaua lui David nu o decelez, eu inclin sa cred ca e o dubla batere sau o contramarcare a unei piese islamice. Am si eu un tankah de la Shahrukh contramarcat de Abu Said ibn Mohammed, dar fiind o piesa mai mare decat a dvs, contramarca nu acopera toata moneda, originalul se distinge. Zona contramarcata are acelasi aspect confuz, cu caractere intretaiate, ca a dvs. Eventual incerc sa fac un scan zilele urmatoare, oricum insa, in afara de o eventuala pista, nu cred ca va ajuta la foarte mult.
valentinian

Mesaj de valentinian »

oricum va multumesc de ''pista'' .
.
dorelb

Mesaj de dorelb »

Eu zic ca avem de-a face cu o akcea otomana (gramajul si diametrul comunicat de dvs sustin acest lucru) intradevar batuta de 2 ori. In plus Pe imaginea 2 daca o rotiti cu 180 de grade veti observa anul 806AH (adica 1403) scris de 2 ori.Deci ar fi o akcea a lui Mehmed Celebi, 806 fiind anul urcarii pe tron. pe cealalta imagine se vede cuvintul duribe, adica "batuta la " si cam atit am putut descifra. Numai ca designul arata altfel decit orice akcea de la Mehmed Celebi pe care am vazut-o pina acum, ceea ce imi lasa citeva semne de intrebare.
vladmario

Mesaj de vladmario »

dorelb scrie:Pe imaginea 2 daca o rotiti cu 180 de grade veti observa anul 806AH
Acum, dupa rotire, parca vad si eu cifrele. A doua cifra e 0? Parca seamana si cu 5 un pic.
dorelb

Mesaj de dorelb »

da, dar in acea perioada 5 se facea un pic altfel.
Scrie răspuns