moneda AUR 1906

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
VIKO

moneda AUR 1906

Mesaj de VIKO »

Buna ziua! Ma intereseaza sa cunosc valoarea de piata a monedei de 25lei 1906. Am mai multe monede de aur din 1906 printre care si acea de 25lei, insa spre surprinderea mea am gasit o singura tranzactie pe net cu o astfel de moneda. Mentionez ca e vorba de o casa de licitatii din Austria unde pretul piesei XF-aUNC era de 950$ Moneda mea de 25lei o incadrez la VF, ea avand tortita de aur si este indoita foarte putin, aproape insesizabil, fara a fi afectat desenul de pe suprafata ei sau alte urme inafara micilor zgarieturi vizibile mai mult cu o lupa si a doua lovituri pe muchie produse cu siguranta in urma unei caderi.
"Invata sa inveti, mai intai!" Nica M. Nicolae
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Daca are tortita probabil a fost lipita cumva. Unii bijutieri stiu s-o faca fara sa distruga moneda, altii nu. Cat despre cadere, dati-mi voie sa nu fiu de acord. Pentru ca o moneda sa fie deformata prin cadere simpla, trebuie sa cada de la cativa km, poate atat de multi incat daca ai lasa-o nici n-ar mai cadea (ar deveni satelit artificial) :D In alta ordine de idei nu cred ca s-ar hazarda cineva de pe forum sa va dea o incadrare de stare fara macar o poza decenta (cel putin la 600 dpi)
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Inteleg ca sunteti mai sfios (sfioasa :D)...Daca e vorba de piesa asta:
http://www.okazii.ro/catalog/2715041/ob ... e-RAR.html
este in stare F+ si merita zic eu macar 150-200 euro. Problema e ca nici poza din okazii nu-i prea buna pentru grading. Oricum piesa nu este distrusa prin gaurire sau alte operatiuni care s-o afecteze iremediabil, dar nici pretul nu poate fi cel de catalog (in stare superioara) sau apropiat. De aceea am incadrat-o la "F" si cu un plus pentru ca am impresia (desi inca odata, poza nu ma ajuta) ca in afara problemelor cu tortita si a celor de pe muchie, flanul este destul de bun. Evident, orice alte pareri sunt binevenite.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Parerea mea e ca... sa mai treaca 2-3 ani (mai creste puterea de cumparare a lui Homo Carpaticus) si aceste piese vor fi si mai sus cotate. Tirajul e 24.000 ex! Faptul ca au tortita este caracteristic monedelor setului din 1906, fiind singurele cu flan de diametru mare (si grosime mica) ele au fost considerate perfecte pentru a fi puse la salba. Eu nu le-as descalifica din cauza tortitei, asa cum nici monedele otomane nu sint descalificate.
Daca mi-as permite astfel de monede, si daca as avea de unde alege, cred ca as opta pentru o salba cu 12 1/2, 20, 25, 50 si 100 lei 1906 in loc de un set de monede nelipite. Hm, am eu o "compasiune" pentru monedele gaurite sau lipite - le iua pe majoritatea (la argint ma refer :-( pe care le gasesc ;-)
VIKO

moneda AUR 1906

Mesaj de VIKO »

Va multumesc ca v-ati exprimat parerea. Personal nu ma deranjeaza tortita monedei. Mai am una de 20 lei 1906 cu tortita si e superba. Nu ii strica deloc frumusetea, doar ca as prefera sa fie cat mai autentica. O asemenea interventie asupra monedei o aduce mai mult la aspect cu o medalie. Imi place sa vad la o moneda detaliile fine, clare. Si o moneda circulata are o insemnatate mare. O istorie mult mai bogata decat ce a uneia necirculate.
vasil

Mesaj de vasil »

De fapt am observat si eu ca cele mai frumoase peise si cu detaliile foarte bine pastrate sunt cele agatate. Probabil datorita faptului ca au fost scoase din circulatie si "purtate" doar ocazional. E de preferat o moneda cu toarta decat una reparata (care nu mai e nici medalion, nici moneda circulata ci doar "lucru manual" pe un metal pretios...)
VIKO

De fapt am observat si eu ca cele mai frumoase peise si cu d

Mesaj de VIKO »

Asta asa este. Daca tortita este inlaturata cu precizie si nu lasa urme prea profunde pe moneda, nu cred ca reprezinta doar un "lucru manual". Problematic ar fi ca sunt putini cei ce au dexteritatea si rabdarea sa "repare" o moneda.
VIKO

Mesaj de VIKO »

Pentru domnul berserkr!

Sfios nu am de ce sa fiu. Moneda pe care ati prezentat-o nu-mi apartine. A mea este intr-o stare cu mult mai buna decat aceea de pe okazii. Nu am postat o imagine cu piesa mea deoarece nu am un aparat destul de performant sa focalizeze detaliile si in acest caz ar fi de prisos o fotografie neclara. Dupa cum am mai spus: moneda mea are o tortita din aur si singurele alte defecte ar fi micile zgarieturi care sa gasesc la mai toate piesele de aur si o indoitura mai greu de observat. Observ totodata ca d-vs aveti o reticienta privitor la noi venitii pe forum ( sper sa fie o iluzie ). Ma scuzati daca v-au deranjat vorbele mele insa am simtit o aciditate in mesajul d-vs. Servus!
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu am reticente. Nu va cunosc si n-as avea de ce. Despre monede sunt multe teorii unele mai dupa ureche asa...Fiecare isi exprima propriile idei dar important mi se pare ca fiecare sa-si urmeze propriile preferinte fara a incerca sa le impuna celorlalti, sunt pentru evolutii naturale in general. De aceea personal nu sunt un fan al monedelor care au fost purtate de gat si modificate in acest scop, dar sunt pentru monedele putin circulate (nu ma "starnesc" cele pastrate departe de scopul lor). Dar asta e opinia si alegerea mea si va urez s-o stpanaiti sanatos (moneda). De asemenea nu avem cum sa ne dam seama din descriere, daca are un anumit grad de prezervare sau nu, puteti intreba pe oricine daca inca mai credeti ca am eu ceva impotriva cuiva. Este un fapt si nu o "aciditate" :) Bine ati venit pe forum!
VIKO

Mesaj de VIKO »

Aciditatea nu o consideram ca fiind lipsa de raspuns la intrebarea de baza. Sunt constient ca neavand o imagine a obiectului e greu sa se faca o evaluare corecta.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Atunci nu vad ce anume v-a deranjat. Oricum vad o generalizare, deci o concluzie apriorica as zice. Sunt un om care se exprima direct si atat. Oricum asa-i viata, unii ne plac altii mai putin :D Eu n-am nimic cu Dvs.
Scrie răspuns