Coroana Romaniei
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex
Coroana Romaniei
Am pus cateva fotografii cu o piesa din colectia personala - coroana romaniei in grad de cavaler, primul model + cutie originala.Ce ma intriga la ea sint sabiile de pe bareta.Eu personal nu am mai vazut una la fel (nici fizic, nici in cataloage sau altceva), si am doar mai multe explicatii posibile pe care le detaliez mai jos pentru ele.De aceea pun intrebarea pt. cei care poate au mai multe informatii:
- este un model destinat militarilor, inainte de a fi definitivat modelul militar (si atunci s-a folosit modelul civil si i s-au aplicat sabiile);
- exista vreo similitudine cu modelele initiale ale ordinului Steaua Romaniei care au fost acordate militarilor care au luptat in razboiul de independenta si care aveau aplicate pe bareta 2 sabii incrucisate;
- pur si simplu este o varietate a cestui ordin.
- este un model destinat militarilor, inainte de a fi definitivat modelul militar (si atunci s-a folosit modelul civil si i s-au aplicat sabiile);
- exista vreo similitudine cu modelele initiale ale ordinului Steaua Romaniei care au fost acordate militarilor care au luptat in razboiul de independenta si care aveau aplicate pe bareta 2 sabii incrucisate;
- pur si simplu este o varietate a cestui ordin.
Mihai
- tripleseven

Re: Coroana Romaniei
[quote="Mihai Caracotea"]Am pus cateva fotografii cu o piesa din colectia personala - coroana romaniei in grad de cavaler, primul model + cutie originala.Ce ma intriga la ea sint sabiile de pe bareta.
Intrebare: Piesa dumneavoastra mai are si o bareta sau va referiti la panglica?
Daca mai aveti si o bareta , este normal sa apara sabii incrucisate pe ea.Daca va referiti la panglica... cine stie ce "artizan" o fi completat piesa! Personal nu am vazut sau auzit de coroane mod1 care sa aiba aplicat pe panglica altceva decat o rozeta si asta in cazul gradului de ofiter!
Am mai vazut "infrumusetzari" din acestea.
Singurele "adaosuri" aplicate pe panglicile de stea si coroana au fost frunzele de stejar(1943) si stelele in 4 colturi(1944) dar asta la mod2.
Prin unele cartzi publicate in Romania(Modelism) am mai vazut si aberatzii de genul: Steaua Romaniei mod1-militar pe timp de pace cu bareta de Cruciada impotriva comunismului-Marea Neagra !!!!
Exista pe piatza o gramada de combinatzii ciudate, nu trebuie sa fie neaparat falsuri dar nu se "pupa" una cu cealalta!
Intrebare: Piesa dumneavoastra mai are si o bareta sau va referiti la panglica?
Daca mai aveti si o bareta , este normal sa apara sabii incrucisate pe ea.Daca va referiti la panglica... cine stie ce "artizan" o fi completat piesa! Personal nu am vazut sau auzit de coroane mod1 care sa aiba aplicat pe panglica altceva decat o rozeta si asta in cazul gradului de ofiter!
Am mai vazut "infrumusetzari" din acestea.
Singurele "adaosuri" aplicate pe panglicile de stea si coroana au fost frunzele de stejar(1943) si stelele in 4 colturi(1944) dar asta la mod2.
Prin unele cartzi publicate in Romania(Modelism) am mai vazut si aberatzii de genul: Steaua Romaniei mod1-militar pe timp de pace cu bareta de Cruciada impotriva comunismului-Marea Neagra !!!!
Exista pe piatza o gramada de combinatzii ciudate, nu trebuie sa fie neaparat falsuri dar nu se "pupa" una cu cealalta!
- boonicootza

In ceea ce priveste atasarea pozelor va sugerez sa folositi un serviciu de hostare online gen: http://www.imageshack.us/
Presupun ca decoratia a fost "imbunatatita" de un binevoitor. Presupun ca sabiile respective sunt de tipul celor care se pun pe barete.
Presupun ca decoratia a fost "imbunatatita" de un binevoitor. Presupun ca sabiile respective sunt de tipul celor care se pun pe barete.
Sabiile sunt aplicate pe panglica, iar parerea mea e ca sunt mai mult decat o infrumusetare a decoratiei de catre detinatorul original (cat despre facatura, nici gand de asa ceva).Cu ajutorul lui Aldor, in curand veti putea vedea si poza.
In privinta baretelor care pot aparea pe diverse decoratii cu care aparent nu au nici o legatura, pot spune ca am vazut odata, o Crucea Serviciul Credincios cu bareta Marasesti, si in mod sigur, nu era "manufacturata" de "prieteni".
In privinta baretelor care pot aparea pe diverse decoratii cu care aparent nu au nici o legatura, pot spune ca am vazut odata, o Crucea Serviciul Credincios cu bareta Marasesti, si in mod sigur, nu era "manufacturata" de "prieteni".
Mihai
- boonicootza

- tripleseven

- boonicootza

- tripleseven

- boonicootza

Totusi, ramane intrebarea, de ce pe un model civil, apar sabii? - nu pot sa cred ca posesorul ei de drept ar fi putut sa o poarte asa (imbunatatita), fara sa atraga atentia - eu raman la parerea ca e un model timpuriu.In aceasi masura, romanii nu isi dezmint reputatie nici cand vine vorba despre sistemul national de decoratii, asa ca probabil de aceea apar diverse ciudatenii.
Una peste alta eram curios daca cineva a mai vazut combinatia asta.
Mihai
- tripleseven

Am vazut piesa si nu pare a fi modificata recent, imbinarile sunt patinate si se vede si mizeria timpului trecut ! Si eu sunt de parere ca a fost preparata imediat dupa ce tovarasul Mihai a fost dat afara.
Interesant este ca ieri am licitat de pe ebay insigna ( stema) care a fost folosita la modificare!!!

PS
Nu stiu de ce imi spune ca am atins limita de incarcare cand poza precedenta nu are decat 6 kb si cea pe care am vrut sa o postez are 21 kb!!!???
Interesant este ca ieri am licitat de pe ebay insigna ( stema) care a fost folosita la modificare!!!

PS
Nu stiu de ce imi spune ca am atins limita de incarcare cand poza precedenta nu are decat 6 kb si cea pe care am vrut sa o postez are 21 kb!!!???
Ultima oară modificat 05 Oct 2006, 15:07 de către tripleseven, modificat 1 dată în total.
- boonicootza

Sabii atasate pe banda n-am vazut la nici un model de Coroana sau de Stea.
N-ati precizat la inceput ca e model civil. In acest caz nu stiu ce sa spun, raman la parerea ca sunt atasate incorect.
Sincer nu stiu daca varianta cu sabii a ordinului a fost instituita odata cu formarea ordinului in 1881 dar inclin sa cred ca da.
N-ati precizat la inceput ca e model civil. In acest caz nu stiu ce sa spun, raman la parerea ca sunt atasate incorect.
Sincer nu stiu daca varianta cu sabii a ordinului a fost instituita odata cu formarea ordinului in 1881 dar inclin sa cred ca da.
- boonicootza

Folositi http://www.imageshack.ustripleseven scrie:Nu stiu de ce imi spune ca am atins limita de incarcare cand poza precedenta nu are decat 6 kb si cea pe care am vrut sa o postez are 21 kb!!!???
E simplu de folosit, fara limite la upload.
- tripleseven