Decoratii la Ziua Nationala a Finlandei

Discuții - ordine, medalii și însemne militare.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex

Scrie răspuns
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Sper ca nu sunt off-topic:
Ieri, cu ocazia receptiei si balului oferit de presedinta Tarja Halonen cu ocazia Zilei Nationale a Finlandei, am putut admira (bineinteles la TV) marea majoritate a decoratiilor finlandeze, in frunte cu, bineinteles, Marea Cruce si Steaua Ordinului Trandafirul Alb, purtate de sefa statului (care detine si titlul de Mare Maestru al ordinului respectiv).
Pentru doritori, o suita de poze se pot vizualiza aici: http://yle.fi/linnanjuhlat/2009/kuvagalleria.html
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Bogdan R scrie:Ieri, cu ocazia receptiei si balului oferit de presedinta Tarja Halonen cu ocazia Zilei Nationale a Finlandei, am putut admira (bineinteles la TV) marea majoritate a decoratiilor finlandeze, in frunte cu, bineinteles, Marea Cruce si Steaua Ordinului Trandafirul Alb, purtate de sefa statului (care detine si titlul de Mare Maestru al ordinului respectiv).
Ea purta insemnele tuturor ordinelor al caror Mare Maestru este: Ordinul Trandafirul Alb pe colan, steaua/placa Ordinului Leul Finlandei si esarfa galbena (de pace) a Ordinului Crucea Libertatii.
Bogdan R scrie:Pentru doritori, o suita de poze se pot vizualiza aici: http://yle.fi/linnanjuhlat/2009/kuvagalleria.html
Am remarcat si multe alte ordine straine. Poate in viitor o sa ai ocazia sa le admiri pe toate pe viu. Multa bafta! :D
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Alex scrie: Ea purta insemnele tuturor ordinelor al caror Mare Maestru este: Ordinul Trandafirul Alb pe colan, steaua/placa Ordinului Leul Finlandei si esarfa galbena (de pace) a Ordinului Crucea Libertatii.
Da, asa este. M-am referit in special la Ordinul Trandafirul Alb deoarece este cel mai important, plus ca versiunea veche a fost foarte controversata din cauza prezentei svasticilor pe colan (unde acum sunt fulgi de zapada), svastici inlocuite abia in 1963.

Alex scrie: Am remarcat si multe alte ordine straine. Poate in viitor o sa ai ocazia sa le admiri pe toate pe viu. Multa bafta! :D
Ha, ha, ha, sunt un tip modest, nu am astfel de ambitii :D
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Bogdan R scrie:M-am referit in special la Ordinul Trandafirul Alb deoarece este cel mai important, plus ca versiunea veche a fost foarte controversata din cauza prezentei svasticilor pe colan (unde acum sunt fulgi de zapada), svastici inlocuite abia in 1963.
Sa te uiti mai atent la insemnele Ordinului Crucea Libertatii. ;)
Bogdan R scrie:
Alex scrie: Am remarcat si multe alte ordine straine. Poate in viitor o sa ai ocazia sa le admiri pe toate pe viu. Multa bafta! :D
Ha, ha, ha, sunt un tip modest, nu am astfel de ambitii :D
Modestia si ambitiile sunt una, surprizele viitorului alta. De exemplu, nu cred ca Howard Jacobs s-a dus in Finlanda cu ambitia sa ajunga la receptia Zilei Independentei, dar...
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Stiu de existenta svasticii pe Crucea Libertatii.
Respectiva cruce este gravata inclusiv pe piatra funerara a recipientilor, dupa cum se vede si in poza atasata.

Cat despre ''profesorul traznit'', am auzit ca e o minte sclipitoare si un om deosebit. E cea mai pitoreasca figura a mediului universitar finlandez.
Fişiere ataşate
funerar.jpg
funerar.jpg (46.33 KiB) Vizualizat de 7339 ori

Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Dupa data mortii, Ernst Taubert este erou al Razboiului de Iarna. Saptamana trecuta s-au implinit 70 de ani de la izbucnirea lui.
Bogdan R scrie:Cat despre ''profesorul traznit'', am auzit ca e o minte sclipitoare si un om deosebit. E cea mai pitoreasca figura a mediului universitar finlandez.
Daca am citit bine finlandeza, Howard Jacobs este biolog molecular si din cate am vazut pana acum, toate varfurile din domeniu sunt un pic "speciale" (si chiar si aspirantii se prefac ca sunt altfel).
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Iata monumentul funerar al generalului maior Aaro Pajari, erou al Razboiului de Iarna, de doua ori recipient al Crucii Mannerheim. Modelul ordinului este atasat pe piatra funerara.
Fişiere ataşate
pajari.jpg
pajari.jpg (63.38 KiB) Vizualizat de 7139 ori

Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Detaliu:
Fişiere ataşate
pajari-detaliu.jpg
pajari-detaliu.jpg (69.67 KiB) Vizualizat de 7137 ori

Scrie răspuns