patina artificiala

Moderatori: Deus, Comboloi

fireatmyself

patina artificiala

Mesaj de fireatmyself »

Zilele astea am decis sa imi mut monezile intr-un clasor mai incapator si am dat peste 200 lei 1942 care era un pic jegoasa pe margini (nu-i de mirare, am gasit-o la bunici, in pivnita...). M-am gandit sa dau jegul la o parte asa ca am tamponat-o usor cu un betisor cu vata imbibata in apa oxigenata. La cateva minute am observat ca si-a schimbat culoarea si i-au aparut niste pete. Atasez mai jos o poza. Din cauza apei oxigenate sa fie? Eu am mai indepartat jeg si de pe alte monezi de argint gasite in acelasi loc cu aceasta (500 lei, 25 000 lei) si nu am avut probleme.

Poza din dreapta e luata de pe net, dar exact asa arata inainte de curatare. Chiar daca nu se vede prea clar (in poza din stanga) pe moneda au aparut niste pete maro spre aramiu. O sa incerc sa-i fac si o poza mai mare.

Poate s-a mai discutat in alte topicuri, si daca da, imi cer scuze ca reiau tema. Sunt printre dumneavoastra colectionari care i-au dat vreunei monezi patina artificiala? (tratand-o cu diverse...)
Fişiere ataşate
Picture 019.jpg
Picture 019.jpg (68.33 KiB) Vizualizat de 12424 ori
200 lei 1942.jpg
200 lei 1942.jpg (37.81 KiB) Vizualizat de 12433 ori
Ultima oară modificat 02 Noi 2008, 14:41 de către fireatmyself, modificat de 4 ori în total.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Felicitari! Ati obtinut o patina artificiala :)
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
fireatmyself

Mesaj de fireatmyself »

berserkr scrie:Felicitari! Ati obtinut o patina artificiala :)

e de bine sau de rau? macar exista posibilitati sa o intind pe toata moneda? :lol: acu daca tot m-am apucat....
picard

Mesaj de picard »

Apa oxigenata e un bun oxidant. NU TREBUIE fofosita la curatat.

Acel ion de oxigen fie se fa grupa cu altul fie va oxida o substanta in cazul dumneavoastra argintul.
Fişiere ataşate
descompunere apa oxigenata.JPG
descompunere apa oxigenata.JPG (3.24 KiB) Vizualizat de 12365 ori
Ultima oară modificat 02 Noi 2008, 17:55 de către picard, modificat de 2 ori în total.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
fireatmyself

Mesaj de fireatmyself »

mai am o moneda de 200 lei care e neagra pe margini. de la ce sa fie? se poate scapa de negreala?
Fişiere ataşate
200.JPG
200.JPG (6.94 KiB) Vizualizat de 12375 ori
picard

Mesaj de picard »

Nu stiu de la ce poate proveni.
Am si eu o moneda de argint cu asemenea negreala. Cum negreala depasea 80% din suparafata si piesa nu era de cine stie ce valoare am decis sa o curat.

Am incecat toate metodele mai putin distructive (pasta de dinti, acizi slabi (otet, sare de lamaie).

Nu am reusit sa inlatur decat partial negreala cam 15% din cat era; in plus suparfata curatat luceste puternic avand un contrast puternic fata de zona neagra. Rezultatul e complet neplacut, nu recomand sa incercati curatirea.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
claus

Mesaj de claus »

"Cover the object with aluminium paper and put it in a recipient (a pan or something that you can use in the stove). Cover it with water and put some sodium bicarbonate in the water. Heat it a little bit and the stains from the silver object should disappear."

o idee de pe net. sunt curios daca merge :)
fireatmyself

Mesaj de fireatmyself »

Va multumesc mult pentru sfatur, domnule picardi. Piesele pareau sa aiba usor luciu de batere, iar detaliile se vedeau foarte bine. Probabil s-a varsat vin/otet/muratura peste ultima... pacat, chiar daca nu e o moneda valoroasa.
claus scrie:"Cover the object with aluminium paper and put it in a recipient (a pan or something that you can use in the stove). Cover it with water and put some sodium bicarbonate in the water. Heat it a little bit and the stains from the silver object should disappear."

Domnule claus, de unde ati luat aceasta "reteta"?

L.E.: Vad ca pe net nu exista 200 lei cu luciu de batere desi prin targuri se vand la kg (la 15-20 RON bucata).
Ultima oară modificat 02 Noi 2008, 18:35 de către fireatmyself, modificat 1 dată în total.
claus

Mesaj de claus »

"reteta" am gasit-o pe un site dar nu am testat-o, nu cred sa aibe sanse prea mari de reusita :)
http://www.bordeglobal.com/foruminv/ind ... =5872&st=0

userul "monku" de pe okazii a avut la vanzare niste 200 lei ce pareau sa aiba luciu. pretul era 20 ron din cate imi amintesc
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

claus scrie:"Cover the object with aluminium paper and put it in a recipient (a pan or something that you can use in the stove). Cover it with water and put some sodium bicarbonate in the water. Heat it a little bit and the stains from the silver object should disappear."

N-as incerca orice reteta de pe net, mai als daca tin la monedele mele. Probabil nici dvs...pe monedele personale :) Vorbind serios cred ca metoda e cam dura pentru simptomele prezentate.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
claus

Mesaj de claus »

:)
bineinteles ca nu recomand asa ceva in general...dar pe o moneda de 5-10 ron ar merge incercat, desi sansele de reusita sunt mici zic eu :)
sigillum2008

Mesaj de sigillum2008 »

Venind vorba de ''patina artificiala''...
Ce parere aveti despre aceasta moneda... restaurata?
...
Fişiere ataşate
3..jpg
3..jpg (45.04 KiB) Vizualizat de 12301 ori
2..jpg
2..jpg (46.92 KiB) Vizualizat de 12301 ori
1..jpg
1..jpg (48.71 KiB) Vizualizat de 12301 ori
http://www.youtube.com/watch?feature=re ... NXIP4QybiQ
Nu spinii trandafirilor rănesc, ci petalele călcate în picioare
cirligb

Mesaj de cirligb »

lasati moneda 2 zile in coca-cola sau pepsi (o zi pentru fiecare parte) dupa care folositi guma de sters.
daca moneda oricum este afectata in proportie mare merita sa incercati.
Freddy

Mesaj de Freddy »

cirligb scrie:lasati moneda 2 zile in coca-cola sau pepsi (o zi pentru fiecare parte) dupa care folositi guma de sters.
daca moneda oricum este afectata in proportie mare merita sa incercati.
Nu merita puse in aceste bauturi, stiu din proprie experienta..
cirligb

Mesaj de cirligb »

La ce concluzii ati ajuns in urma experientei dvs?
Scrie răspuns