Despre CURATAREA MONEDELOR
-
eu ma refeream la solutiile prezentate in acest topic care ar fi cea mai buna,asta in cazul in care ar trebui curatata moneda,inca mai astept opinii.Pana atunci am alte intrebari legate de solutia cu ajutorul careia se trateaza boala bronzului.In prima etapa cand se combina soda caustica si apa distilata(o ligurita la 100 ml)cate sute de ml tb in total?Dupa aceea cand se adauga si sol de azotat de ag,cati ml din aceasta solutie se adauga?Iar ultima intrebare,cand se pune precipitatul in flacon,cat alcool se adauga peste el(presupun ca picaturi,dar cate?)se poate adauga si spirt in loc de alcool etilic?multumesc si sper sa primesc un raspuns la aceste nelamuriri
Domnule Turi,
Am sa intervin tot eu. Pe forum s-a vorbit mult despre curatirea monedelor.
Trebuie sa retinem ca, monedele nu se curata decat ca exceptie. De multe ori indepartam depunerea, realizam o caverna mai suparatoare decat starea initiala. Sa revenim la cazul nostru. La ce v-ar ajuta curatirea primei monede?
Cat priveste a doua, este o moneda comuna, cu un oarecare grad de uzura si,cum se vede patata. Dacava doriti o astfel de moneda in colectie, in stare de exceptie, eu zic ca o gasiti pe piata, la un pret acceptabil. Daca vreti sa o curatati numaidecat, fara a apela la solutii savante, spalati-o cu apa si sapun sau cu pasta de dinti. Nu folositi periuta sau alte obiecte care ar putea lasa urme. Folositi carpa moale.
Trebuie sa retinem ca, monedele nu se curata decat ca exceptie. De multe ori indepartam depunerea, realizam o caverna mai suparatoare decat starea initiala. Sa revenim la cazul nostru. La ce v-ar ajuta curatirea primei monede?
Cat priveste a doua, este o moneda comuna, cu un oarecare grad de uzura si,cum se vede patata. Dacava doriti o astfel de moneda in colectie, in stare de exceptie, eu zic ca o gasiti pe piata, la un pret acceptabil. Daca vreti sa o curatati numaidecat, fara a apela la solutii savante, spalati-o cu apa si sapun sau cu pasta de dinti. Nu folositi periuta sau alte obiecte care ar putea lasa urme. Folositi carpa moale.
Domnule Turi,
pai curatarea petei de pe prima moneda nu m ar ajuta decat in scop experimental,sa stiu cum as scoate si alte pete de genul aceste de pe monede,cat despre a 2-a,imbaierea in acetona sau zeama de lamaie nu ar da rezultate mai bune?pasta de dinti nu prea ma incanta intru cat as putea sa o zgarii si mai rau
Domnule Turi,
Dupa cate se vede sunteti indragostit de numismatica, respecti de moneda. In asta nu e nimic rau,ba e chiar ceva de apreciat. Din moment ce mai multi cunoscatori spun ca, curatirea monede trebuie sa o practicam ca exceptie, hai sa tinem cont de acestea. Deduc ca sunteti tanar. Concentrati-va eforturile pe studiul monedei si colectionarea acesteia. Aria e mare, necesita timp, pasiune si bani, satisfactiile vor fi mari. Celelalte vor veni de la sine, inclusiv experenta in curatare.
Dupa cate se vede sunteti indragostit de numismatica, respecti de moneda. In asta nu e nimic rau,ba e chiar ceva de apreciat. Din moment ce mai multi cunoscatori spun ca, curatirea monede trebuie sa o practicam ca exceptie, hai sa tinem cont de acestea. Deduc ca sunteti tanar. Concentrati-va eforturile pe studiul monedei si colectionarea acesteia. Aria e mare, necesita timp, pasiune si bani, satisfactiile vor fi mari. Celelalte vor veni de la sine, inclusiv experenta in curatare.
acum 7-8 ani mi-am spalat cateva monede de argint cu pasta de dinti,bine ca nu le-am luat pe toate ...si acum i-mi pare rau si astept sa se faca cum au fost(daca s-or mai face..dar nu cred)
DACHII PREA VECHE A LOR LIMBĂ OSEBITĂ AVÂND, CUM O LĂSARĂ, CUM O LEPĂDARĂ AŞA DE TOT ŞI LUARĂ A ROMANILOR, ACEASTA NICI SĂ POATE SOCOTI NICI CREDE.
(C.Cantacuzino)
(C.Cantacuzino)
Daca imi permiteti sa ducem gluma deducerilor mai departe:gaginiuc scrie:Domnule Turi,
Domnule gaginiuc, deduc ca sunteti trecut de prima tinerete, asa ca probabil ati parcurs etapa in care intelegeati ce va spuneau altii, dar doreati sa faceti totusi ceea ce v-ati propus, macar din curiozitate, daca nu din alte motive. Ba mai mult, probabil ca de multe ori v-a si parut bine ca ati procedat astfel.
In particular, dl. Turi cred ca a inteles recomandarile, el dorind insa sa experimenteze intr-un context bine delimitat.
La argint puteti incerca sa imbaiati moneda in zeama de lamaie, apoi sa o clatiti cu apa distilata, dupa care sa o tamponati cu o carpa moale.Turi scrie:pai curatarea petei de pe prima moneda nu m ar ajuta decat in scop experimental,sa stiu cum as scoate si alte pete de genul aceste de pe monede,cat despre a 2-a,imbaierea in acetona sau zeama de lamaie nu ar da rezultate mai bune?pasta de dinti nu prea ma incanta intru cat as putea sa o zgarii si mai rau
Am experimentat, in trecut, pe cateva monede: unele pete sau zone murdare au "iesit", dar monedele nu mi-au placut mai mult.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Un An Nou fericit tuturor in primul rand,in al doilea rand le multumesc tuturor pentru raspunsurile date in acest topic iar in al treilea rand revin cu o(doua defpat) noua intrebare
;as dori prima oara o confirmare(asa cum cred si eu)ca toate monedele postate sunt din argint iar acum:petele negre de pe moneda 1 respectiv punctele negre de pe moneda 4 cu ce le pot indeparta?apa distilata si acetona?iar petele maronii cred de pe moneda 3 si cele de pe moneda 2(mult mai extinse si mai pronuntate)pot fi indepartate tot cu apa distilata si acetona?sau trebuie sa apelez la metoda cu bicarbonatul de amoniu(care din cate am citit aici pe forum da rezultate mai bune decat zeama de lamaie).va multumesc si sper sa ma ajutati sa gasesc o solutie pentru problemele postate 

- Fişiere ataşate
-
- ab.jpg (354.27 KiB) Vizualizat de 23271 ori
Buna si la multi ani !
Monedele 2 si 3 sunt monedele 3, si respectiv, 2 de pe a doua coloana. Dar nu asta conteaza. Sa inteleg ca nu va plac cum arata. Folositi solutii speciale de curatat argintul, dar totusi ar trebui sa incercati pt inceput metoda din videoclipurile de mai jos...functioneaza...depinde de felul depunerilor.
http://www.youtube.com/watch?v=Kp62AvR7kFM
http://www.youtube.com/watch?v=Nnqq2V_H ... re=related
In caz de nu intelegeti nimic: intr-un bol asezati pe fund o foita de staniol peste care puneti 2 lingurite de bicarbonat de sodiu, apoi adaugati apa calda/calduta, amestecati si cufundati monedele...frecati-le intre degete...preferabil sa folositi apa distilata sau de ploaie..puteti pune si putina sare...daca se curata ar trebui sa se emane un miros urat.
Mult succes!
Monedele 2 si 3 sunt monedele 3, si respectiv, 2 de pe a doua coloana. Dar nu asta conteaza. Sa inteleg ca nu va plac cum arata. Folositi solutii speciale de curatat argintul, dar totusi ar trebui sa incercati pt inceput metoda din videoclipurile de mai jos...functioneaza...depinde de felul depunerilor.
http://www.youtube.com/watch?v=Kp62AvR7kFM
http://www.youtube.com/watch?v=Nnqq2V_H ... re=related
In caz de nu intelegeti nimic: intr-un bol asezati pe fund o foita de staniol peste care puneti 2 lingurite de bicarbonat de sodiu, apoi adaugati apa calda/calduta, amestecati si cufundati monedele...frecati-le intre degete...preferabil sa folositi apa distilata sau de ploaie..puteti pune si putina sare...daca se curata ar trebui sa se emane un miros urat.
Mult succes!
Don't fall in love with anything, 'cause there's always something better out there.
http://www.okazii.ro/catalog?user_list= ... ramas_desc
http://www.okazii.ro/catalog?user_list= ... ramas_desc
pai asta ar fi o problema ca deocamdata nu stiu sa recunosc prea bine patina,care nu ma deranjeaza deloc,dimpotriva.toate monedele postate mai sus le am spalat doar cu apa calduta si sapun,fara vreo perie sau altceva.dar ce intelegeti dumneavostra prin curatare de sunteti atat de sigur ca o sa le stric?curatarea prin metode abrazive nu ma intereseaza deloc,acel 2 lei as fi vrut sa l mai curat doar prin metoda cu staniol si bicarbonat de soidu pt a face sa dispara punctele negre de pe ea.ce ziceti,ar trebui sa fac asta sau nu?adica poate afecta cu ceva moneda?fiindaca eu nu imi dau seama
edit:de asemenea pt monedele 1 si 3,acele pete/puncte negre ce sunt?ar trebui curatate?si daca da,cum imi recomandati?
edit:de asemenea pt monedele 1 si 3,acele pete/puncte negre ce sunt?ar trebui curatate?si daca da,cum imi recomandati?
Nu merita curatate/spalate nici una dintre ele, asa zic eu. Am inpresia ca lui d-l Turi ii plac monedele spalate.
Majoritatea colectionarilor prefara monedele asa cum sunt in poza (curatate pierd o parte din valoare).
Ramane la aprecierea dvs ce sa faceti.
Toate cele bune
Alin
Majoritatea colectionarilor prefara monedele asa cum sunt in poza (curatate pierd o parte din valoare).
Ramane la aprecierea dvs ce sa faceti.
Toate cele bune
Alin
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."