Despre CURATAREA MONEDELOR

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Paul93

Mesaj de Paul93 »

Buna ziua.
De vreo luna sau doua am inceput sa ma ocup de colectie, aceasta insemnand sa caut/cumpar aproape toate monedele care nu le am. Acum as vrea sa-mi iau niste clasoare, dar inainte m-am gandit putin la igienizarea lor.
Astfel m-am gandit ca ar fi bine daca le-as spala pe toate cu apa de ploaie(distilata) si le-as freca cu betisoare de urechi(din alea cu bumbac la capat) sau cu un prosop de bumbac apoi sa le usuc cu feonu si sa le pun in clasor. Asta dupa ce am citit tot topicu si am inteles ca periuta de dinti si pasta sunt elemente abrazive.
Am 2 intrebari daca se poate:
1. Curatarea lor de mizerie(grasime/pamant sau ce mai au ele) cu sare de lamaie dizolvata nu dauneaza in timp?Am mai curatat odata niste monede de bronz cu spirt si sare de lamaie(nu mai tin minte sigur) si ele s-au innegrit parca ar fi fost arse pe rug...
2. Are mama un produs de la Amway, LOC metal creaner(nu am intentii de reclama), dar stie cineva daca e bun pt igienizare cum am zis mai sus? Afecteaza in timp monedele(metalul)?

Astept raspunsuri.Respect.
picard

Mesaj de picard »

O fi bune metodele dumneavoastra pentru "igienizare" nu si pentru protejarea monedeleor.

Daca nu va place cum sunt cumparati altele UNC (vindeti-le pe cele care le aveti).

Nu mai pierdeti timpul si distrugeti monedele; lasati-le asa cum sunt!
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Paul93

Mesaj de Paul93 »

picard scrie: Nu mai pierdeti timpul si distrugeti monedele; lasati-le asa cum sunt!
Adica altii le baga in cola si eu daca le spal cu apa distilata le fac rau? :)) Hai ca-i buna asta.Eu doar am cerut niste pareri...si oricum n-am bani de UNC.
Raskolnikov21

Mesaj de Raskolnikov21 »

Domnul Picard a vrut sa spuna ca ori le lasati asa cum sunt, ori mai bine le vindeti pe alea ''infectate'' si va cumparati numai monede UNC. Din punctul meu de vedere dvs faceti la fel de mult rau unei monede atunci cand o ''igienizati'' ca si cel care o lasa peste noapte in cola. Eu zic sa le lasati asa cum sunt. Prin curatarea lor de orice fel nu faceti decat sa inrautatiti situatia.O seara buna !
Paul93

Mesaj de Paul93 »

Ok, nu vreau sa incit la discutii aprinse.Din toate cele 15 pagini de chimie de mai sus am concluzionat, dupa capu' meu de incepator in domeniu, ca cea mai buna metoda de curatare a monedelor ar fi "sa le lasi in sucul lor propriu".

Sunt o persoana careia de fiecare data ii place sa recunoasca "domle' , nu stiu! vreau sa aflu!", tocmai de asta am intrebat si am cerut parerea altora mai sus...dupa cum spune si bunicu: "din 10 vorbe la plesneala se alege una buna, dar daca zici numa o vorba, s-ar putea sa fie ori buna, ori proasta".
O seara buna.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

La inceput cred ca toti am curatat monede , poate din nestinta , poate din curiozitate . Am curatat si eu cateva iar mai tarziu mi-a parut rau . Cel mai bine si sigur pentru valoarea lor in viitor este sa le lasati cum sunt decat sa riscati sa le aaduceti intr-o stare mai proasta si sa le reduceti si valoarea . Ganditi-va ca sunt multi colectionari care NU colectioneaza monede curatate , chiar daca ele au fost curatate profesional cu diferite solutii .
Paul93

Mesaj de Paul93 »

Aviz amatorilor care vor sa curete monedele cu spirt+sare de lamaie...aceasta a fost tinuta o noapte in solutie din aceasta si acum, dupa vreo 6-7 ani cred ca da semne ca ar vrea sa-si refaca patina...ce parere aveti?Acuma evident regret....arata de parca ar fi fost arsa :(
Fişiere ataşate
PICT1194.JPG
PICT1194.JPG (54.81 KiB) Vizualizat de 11382 ori
PICT1195.JPG
PICT1195.JPG (56.76 KiB) Vizualizat de 11459 ori
Ultima oară modificat 18 Oct 2011, 17:46 de către Paul93, modificat 1 dată în total.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Ati incercat sa curatati moneda de bronz cu solutie de sare de lamaie?
Paul93

Mesaj de Paul93 »

Aldor scrie:Ati incercat sa curatati moneda de bronz cu solutie de sare de lamaie?
Pe romaniancoins scrie ca e 95% cupru(asa si pare). Am vrut doar sa dau un exemplu de incercare esuata fiindca cineva mentiona mai sus metoda aceasta.Mentionez ca la momentul respectiv aveam vreo 10-11 ani, deci 0 cunostiinte.
Faustina

Mesaj de Faustina »

Sa inteleg ca monedele de bronz , se pot curata cu sare de lamaie ?
Faustina
" I would rather live with her on Gyara , than without her in the palace "
Antoninus Pius
andrukb
**
**

Mesaj de andrukb »

@ faustina Nu, tocmai ca nu se foloseste pentru monede de bronz ci, eventual, pentru monede de argint...recomandabil ar fi insa, dupa cum s-a tot spus, sa le lasati asa cum sunt.
Faustina

Mesaj de Faustina »

andrukb scrie:@ faustina Nu, tocmai ca nu se foloseste pentru monede de bronz ci, eventual, pentru monede de argint...recomandabil ar fi insa, dupa cum s-a tot spus, sa le lasati asa cum sunt.
Am retinut . Multumesc pentru timpul acordat .
Faustina .
" I would rather live with her on Gyara , than without her in the palace "
Antoninus Pius
ferdinand

Mesaj de ferdinand »

Cred ca undeva in acest topic am citit ca sulful ajuta la depunerea patinei (in orice caz era o afirmatie referitoare la sulf) si ca cea mai usoara varianta ar fi folosirea unui sapun cu o concentratie ridicate de sulf. Dar daca s-ar folosi sulful sub forma de batoane, care se gaseste in comert si se utilizeaza in industria vinului? A incercat cineva? In ce sau cum se dizolva sulful?
george_s321

Mesaj de george_s321 »

Buna seara!In ceea ce priveste curatarea monedelor mi-am facut si eu o parere.Chiar daca multi nu vor fi de acord consider ca monedele pot fi curatate uneori in anumite circumstante.Acum ceva timp cineva care mi-a vandut o moneda vf mi-a spus "nu o curata".Sfatul ar fi trebuit sa fie mai degraba :nu o cumpara.Ideal ar fi sa cumparam numai monede aunc-unc.Nu toata lumea isi permite insa si nu toata lumea gaseste unc-uri.Nu vorbesc despre monedele rare.Sfatul:nu lua 2 lei 1901 vf asteapta un unc ar fi hilar pentru mine.Consider ca si un pensionar si un somer poate sa aiba o pasiune si sa vrea monede care sa arate bine.Voi da exemplu 1 leu 1949 pe care l-am cumparat acum mult timp, probabil cu 2 ron si pe care l-am curatat astazi special.Sper sa nu sustina cineva ca i-am scazut valoarea :)
INAINTE:
Fişiere ataşate
DSC01252.JPG
DSC01252.JPG (138.73 KiB) Vizualizat de 11076 ori
george_s321

Mesaj de george_s321 »

INAINTE verso
Fişiere ataşate
DSC01253.JPG
DSC01253.JPG (140.39 KiB) Vizualizat de 11075 ori
Scrie răspuns