Aveti si dvs. dreptate, pentru ca cei cu cunostinte foare mici in numismatica romaneasca, dau bani grei pentru eticheta, care le da si siguranta ca piesa este originala.
Marea mea problema este gradul de pe eticheta, care in mai toate cazurile nu corespunde cu realitatea, plus ca daca moneda mai are mult luciu de batere, ea intra autamat intr-o treapta de MS.
Treba aceasta nu este corecta, pt. ca si un XF trebuie sa aiba mult luciu.Dupa ce am vazut eu, MS 64 cam inseamna in realitate UNC, sau chiar si putin mai jos.
MS 61-63, daca ar fi un AU, ar fi bine, dar nu este.
Ha, ha, d-na Popovici, vorbiti de Lissner si preturile din perioada cand era bunica fata si Vlad Tepes domnitor !
Dar nu trebuie sa calatorim atat inapoi, chiar si pe vremea PCR-ului in Romania colectionarul autohton se multumea cu ce se gasea in tara, cu mici exceptii, iar afara preturile erau foarte omenesti, cerinta la Romania nefiind mare.
Imi amintesc ca inca inainte de 1990 in mod clar, am cumparat din SUA, intr-o licitatie destul de cunoscuta o proba romaneasca, argint, grad de conservare demential.
M-a costat, desi bagasem o rezerv in oferta, 100 $, adica asa cum a fost strigata a si ramas.
Piesa era descrisa ca din colectia Virgil Brand si era proba cu cap dublu Carol I, fara legenda, an, valoare nominala, piesa care pe atunci mai toti o numeam 50 Lei, astazi tendinta e spre 5 lei ( 1906 ).
Si un alt exemplu, care e nebunie totala, ar fi 1 Leu 1870 C, avers-revers drept ( rot. de medalie ), vandut la WAG in feb. 2022 cu 52500 EUR plus taxa, gradat ca MS 66 plus. Intamplarea face ca am avut piesa in mana, cu circa 28-30 ani inainte.
Bataia de specimen este corecta, asa cum aparea langa grad, dar nu 66+.
As grada-o astazi ca specimen MS 63, iar colectionarul Rolf B. a platit atunci maxim 850 DM.
Facaturi pe FB. Romania
Moderatori: Deus, Comboloi, NumisKID, PRONUMISMATICA
-
- ******
- Mesaje: 1539
- Membru din: 22 Iun 2007, 19:25
Re: Facaturi pe FB. Romania
Curiosity Killed The Cat !