Asi dori sa postez niste monede antice in albumul de imagini dar mai intai as dori sa va consult daca se merita sa le "imortalizam pentru eternitate".
De asemenea as dori sa ma ajutati sa confirm identificarea (eventual si autenticitatea) pe care am primit-o cand am cumparat monedele.
Prima moneda este un denar Traian (sursa ebay)
Pe urmatoarele trei piese le-am cumparat din targul lunar de antichitati (in sens larg!!!) care se tine in zona in care locuiesc.
A doua moneda este un bronz declarat din timpul lui Probus Antoninianus 276-282.
A treia moneda este un bronz declarat din timpul lui Constantinpolis Comneno 330-346.
A patra moneda este bizantina cca 800. Este concava cel mai probabil acel tip folosit ca sigiliu despre care s-a vorbit pe forum si care aveau un nume specific. Din pacate nu stiu dupa ce cuvant sa fac cautarea asa ca poate ma ajutati cu linkul spre post sau cu numele. Sincer - am cumparat aceasta moneda "deformata" datorita faptului ca stiam de posibila lor functie de pe forum si mi s-a parut o piesa interesanta pe care s-o merita s-o am chiar daca este destul de uzata.
Va multumesc de ajutor si va astept cu interes opiniile.
PS ordinea pozelor in lista de mai sus a iesit de jos in sus...
Diverse monede
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Diverse monede
- Fişiere ataşate
-
- Denar Traian
- DenarTraian.jpg (17.21 KiB) Vizualizat de 8342 ori
-
- Bronz Probus Antoninianus 276-282
- ProbusAntoninianus.jpg (19.68 KiB) Vizualizat de 8342 ori
-
- Bronz Constantinpolis Comneno 330-346.
- ConstantinopolisComneno.jpg (15.13 KiB) Vizualizat de 8342 ori
-
- Bizantina cca 800 - sigiliu?
- BizantinaSigiliu.jpg (24.75 KiB) Vizualizat de 8342 ori
Orice stiinta este un sistem de ipoteze; orice filozofie, un pariu cu timpul. Sistemele se pot substitui iar pariurile se pierd de obicei - parafrazandu-l pe Julio Cortázar via „Mironositele” de Federico Andahazi
Monedele sunt in regula. Denarul pare si el autentic insa cu rezerva ca numai vazut direct poate fi examinat suficient de bine pentru autenticitate. Sa cumperi denari de pe ebay ste cea mai riscanta intreprindere. Daca la bronzuri falsurile nu se fac atat de bune inca, la denari se pare ca s-a reusit performanta de a-i realiza suficient de bine incat dintr-o poza la marimea celei postate sa para autentici. Probusul este intr-adevar antoninian (denominatie) dar nu "Probus Antoninianus". La cea "Constantinopolis" cuvantul "Comneno" (dinastie bizantina - "Comnenus") n-are ce cauta, probabil e "comemo"
pentru ca e o comemorativa batuta cu ocazia infiintarii noii capitale imperiale romane la Constantinopolis. La bizantina desi nu e specialitatea mea in mod sigur anul indicat n-are legatura cu realitatea. Schifatele s-au batut in sec 12-13. Un cuvant cheie ar fi "scyphate". Altul ar fi "Christ seated" sau "Christ enthroned" pentru avers. Un site pentru cautare ar fi: http://www.wildwinds.com/coins/byz/i.html Oricum arata bine pentru tipul ei, schifatele fiind in general mult mai uzate.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Multumesc mult
berserkr,
Multumesc mult pentru ajutorul pe care mi l-ai dat - mai ales ca a fost foarte foarte prompt.
Imi cer scuze ca nu am fost si eu la fel de prompt in a multumi...
Astazi am plecat dis de dimineata la festivalul de la Glamis si abia acum ne-am intors. Apucasem sa vad (si sa ma bucur de) mesajul tau si imi propusesem sa raspund cu multumiri cand ma intorc - ceea ce si fac acum.
Revenind la intrebarea mea:
Crezi ca este cazul sa postez in albumul de imagine vreo una din aceste piese? sau sunt mai curand piese banale care nu merita a fi pastrate in aceasta baze de date a forumului?
Multumesc anticipat pentru sfat!
Multumesc mult pentru ajutorul pe care mi l-ai dat - mai ales ca a fost foarte foarte prompt.
Imi cer scuze ca nu am fost si eu la fel de prompt in a multumi...
Astazi am plecat dis de dimineata la festivalul de la Glamis si abia acum ne-am intors. Apucasem sa vad (si sa ma bucur de) mesajul tau si imi propusesem sa raspund cu multumiri cand ma intorc - ceea ce si fac acum.
Revenind la intrebarea mea:
Crezi ca este cazul sa postez in albumul de imagine vreo una din aceste piese? sau sunt mai curand piese banale care nu merita a fi pastrate in aceasta baze de date a forumului?
Multumesc anticipat pentru sfat!
Orice stiinta este un sistem de ipoteze; orice filozofie, un pariu cu timpul. Sistemele se pot substitui iar pariurile se pierd de obicei - parafrazandu-l pe Julio Cortázar via „Mironositele” de Federico Andahazi
Mie nicio moneda antica intr-o stare destul de buna (cum sunt cele de aici) nu mi se pare banala. Si vad ca la galerie nu-s numai piese exemplare iar antice destul de putine.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Scyphate
Am cautat in forum despre Scyphate si am gasit doar un alt mesaj in legatura cu monede dacice.
Am gasit acest link in Google Books si m-am gandit ca poate ar fi util sa-l pastram in form:
http://books.google.com/books?id=vZpawj ... te&f=false
Am gasit acest link in Google Books si m-am gandit ca poate ar fi util sa-l pastram in form:
http://books.google.com/books?id=vZpawj ... te&f=false
Schifatele bizantine sunt considerate medievale. Cartea lui Sayles (in mai multe volume specializate) este o buna introducere in ariile pe care le abordeaza iar ca pret este acceisbila fata de alte lucrari. Referinta standard pentru colectionarii de bizantine este cartea lui David R Sear "Byzantine coins and their values" iar catalogul cel mai citat pentru referrinte este cel "Dumberton Oaks". In limba romana, o introducere foarte buna este "Împăraţii Bizanţului şi monedele lor" de Ion Donoiu.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!