Moneda dacica Toc-Cherelus

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
marcus aurelius

Moneda dacica Toc-Cherelus

Mesaj de marcus aurelius »

Al doilea tip pe care doresc sa vi-l prezint, este tot o piesa de tip hibrid, cu aria de batere din zona Muntilor Apuseni. Denumirea in literatura romana de specialitate este data dupa locurile cele mai frecvente unde au fost descoperite, respectiv Toc si Cherelus (jud. Arad). Stilizarea este mai accentuata decat la oarecum similarele piese Radulesti-Hunedoara. Forma scyphata este pastrata precum si titlul redus al argintului. Pe avers capul lui Heracles se desluseste mai dificil si pentru faptul ca in general pe avers (in partea convexa superioara) piesele sunt mai slab imprimate. Oricum cu putina rabdare totul primeste un sens, la fel ca si intr-o pictura abstracta. Capul este inconjurat de blana de leu care are o reprezentare bizara, in dreptul nasului lui Heracle fiind un dreptunghi. Elementul comun cu piesele de tip Radulesti-Hunedoara este simbolul in forma de litera S cu doua puncte, care de aceasta data apare pe capul lui Heracle. Tot aversul este incadrat de un cerc perlat.
Pe revers calul este orientat spre dreapta. Capul calului este reprezentat prin doua linii paralele cu doua globule la extremitati si seamana cu un cioc de barza deschis. Ochiul calului este reprezentat in "cioc". Daca corpul calului este oarecum bine proportionat, picioarele acestuia sunt nefiresc de lungi si subtiri, semanand cu o insecta. La fel si coada, extrem de lunga si prezentata ca un spic. Calaretul de pe cal este ... sau mai bine zis nu este uman. Reprezentarea acestuia e sub forma de globule, una mare in centru inconjutrata de un cerc perlat de alte globule. Un alt element comun cu piesele Radulesti il gasim si pe revers, unde se pastreaza linia cu trei globule de sub cal.Tot reversul, la fel ca si aversul este inconjurat de un cerc perlat.
Fişiere ataşate
toc2.JPG
toc2.JPG (41.84 KiB) Vizualizat de 4916 ori
toc1.JPG
toc1.JPG (51.02 KiB) Vizualizat de 4917 ori
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Trebuie sa recunosc, la astea m-am chinuit si eu prima oara sa vad capul de pe avers. Insa dupa ce reusesti sa-ti dai seama devine usor. Mie mi se pare ca stilizarea lor este interesanta pentru ca nu seamana cu cea a monedelor din capia getica dar nici cu cea obisnuita celtilor. Mai degraba am vazut ceva elemente asemanatoate pe revers cu un tip de celtice slovace. La un moment dat chiar am gasit pe net o drahma cu revers foarte apropiat de Toc-Cherelus (care n-are - Toc - decat tetradrahme). E unul dintre tipurile atractive. In cartea lui Preda gasim mai multe subtipuri (nu musai nominalizate) sau daca vreti variante de design.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
newbasic

Mesaj de newbasic »

imi permit sa postez si eu o imagine (nu foarte reusita) dar moneda este frumusica.
Fişiere ataşate
toc.GIF
toc.GIF (98.78 KiB) Vizualizat de 4416 ori
Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (Art.30 CR)
Scrie răspuns