Sper sa nu fi plecat prea tare pe aratura...

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Nu incerc sa te conving, nu-s partinitor. Dar eu sunt convins ca alea sunt originale. Atributele puterii nu au fost intotdeauna facute din aur si nestemateMihai scrie:Da... Pamantul are forma asta aprox. rotundacu mult dinaintea aparitiei noastre![]()
ok. Despre forma pamantului, da, binenteles ca anticii stiau/intuiau ca acesta e rotund - inclusiv de la observarea eclipselor si altele...
Despre utilizarea pietrei de la constructii antice in noile ansambluri rezidentiale - se cunoaste ca ne inrudim cu italienii - vezi cum se distrug monumentele de prin muntii nostri. Cred ca e un topic si pe aici...
Despre "sceptru" - sau mai bine zis ce a mai ramas din el - raman la parerea mea: un imaprat roman ar fi putut avea un insemn mult mai bine realizat.
Excelent spus Bogdan. Daca nu mi-ar fi lene as scrie si eu la fel de frumos ca tineBogdanC scrie:Va rog sa remarcati faptul ca partile acelea care vi se par urate (si in acest moment asa sunt!) au fost realizate din fier. Metal care avea o anumita semnificatie (ca metal din care se faceau cele mai bune arme, de exemplu, interzis la export in Imperiul Roman) si care se si lucreaza destul de greu. Intrucat la acele obiecte s-a folosit si bronzul, acest fapt explica coroziunea puternica la care a fost supus fierul (se accelereaza procesul natural de coroziune daca fierul e in contact cu un aliaj mai 'nobil'). Probabil ca mana aceea care tine globul a fost foarte frumos realizata la origine, si poate la o examinare atenta s-ar mai putea vedea indicii sugerand acest lucru.
Pe de alta parte, nu trebuie sa ne cramponam de ideea ca neaparat orice obiect important trebuie sa fie facut din metal pretios. Conteaza mai mult simbolistica acelui obiect si importanta cu care este el investit, dincolo de aparenta sa fizica/materialul si lucratura sa. Pe de alta parte, romanii au castigat 'lumea veche' cu fierul si bronzul, nu cu aurul, ca sa folosesc o metafora (e metafora?). Stindardele militare romane (acvilele, medalioanele cu chipul imparatului pe care le venerau soldatii) erau realizate din bronz si fier, dar erau cele mai pretioase obiecte duse in lupta, si adesea erau aparate pana la moarte, avand o semnificatie aparte.